Maillista

Älskar det vackra vinterlandskapet! Nu får gärna snön ligga kvar och inte bli till slask. Några minusgrader men gärna inte för kallt för då känns det lite motigare att gå ut. Nu är det fortfarande skönt med den dagliga promenaden.

Och idag är det måndag och det är dags för ett nytt vegetariskt recept. Detta blir även mitt bidrag till månadens gröna med tema julkryddor. En krämig saffransrisotto med champinjoner och haricots verts. Varsågoda!

Saffransrisotto med champinjoner och haricots verts (4 port)

Ingredienser
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 l vatten
2 svampbuljongtärningar
250 g champinjoner
200 g haricots verts
1 pkt (0,5 g) saffran
2 dl vitt vin
3 dl risottoris
2 dl riven parmesanost
50 g smör

Tryffelolja

Gör såhär
Borsta champinjonerna och dela ner. Hetta upp grönsaksbuljongen i en kastrull och låt sjuda. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olivolja och smör i en kastrull och börja med att fräsa champinjonerna så vätskan kokar bort. Lägg sedan svampen åt sidan och använd samma kastrull med lite mer olivolja för att fräsa haricots verts ett par minuter. Krydda med salt och svartpeppar och lägg sedan åt sidan tillsammans med svampen.
Fortsätt att fräsa lök och vitlök ett par minuter på medelvärme. Häll sedan i ris och saffran och låt fräsa ett par minuter i kastrullen innan du häller på vinet. Sänk till låg/medelvärme och låt vinet koka in några minuter. Häll sedan på ca 1 dl buljong i taget och låt småputtra på låg värme tills vätskan är borta innan du fyller på igen. Rör då och då. När riset är klart och har en liten kärna kan du ha i svampen, haricots verts, parmesanost, smör och smaka av med salt och svartpeppar. Servera och toppa med tryffelolja.

0

2 svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.