Något jag verkligen älskar är havre i kombination med socker, sirap och salt som i t ex i havrerutor. Det här knäckiga och lite sega, MUMS! Om du också gillar det ska du verkligen ta del av det här receptet samt tipsen längst ner i inlägget. Och nu var det dags att göra en julig variant av detta och jag blev så inspirerad efter ett tips på instagram. Så jag gjorde botten med saffran i och så toppade jag sen med både ljus och vit choklad. Och dessa saffransrutor blev sååå goda! Perfekt fika till första advent och så har du även kvar en burk i frysen att ta fram vid nästa glöggmys eller adventsfika. Mums!
Saffransrutor med havre (ca 24 st)
Ingredienser
250 g mjölkfritt margarin
1 g saffran (2 pkt)
1 tsk vaniljpulver
1 msk bakpulver
8 dl glutenfria havregryn
2 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
2 msk potatismjöl
En nypa salt
100 g vegansk ljus choklad
100 g vegansk vit choklad
Gör såhär
Sätt på ugnen på 175 grader. Smält margarinet i en kastrull och ta av från värmen. Blanda ner saffran, vaniljpulver, bakpulver, havregryn, strösocker, sirap, potatismjöl och en rejäl nypa salt.
Ta fram en ugnsfast form (ca 23×30 cm) och lägg i bakplåtspapper. Tryck ut degen och grädda i ugnen ca 15-20 minuter. Låt sedan svalna.
Smält den ljusa chokladen och ringla ut den på havrebotten. Gör samma sak med den vita chokladen. Låt stelna och skär sedan i rutor.
Fler recept på havrerutor: