När man ska bjuda många gäster på middag är det tacksamt att göra paj. Det är enkelt, blir jättegott och är lätt att göra till många. Det här receptet beräknade jag räckte ungefär till 10 personer men det beror såklart på vilka pajälskare du bjuder. Jag älskar smuldegen och och smakar gärna några gånger innan den åker in i ugnen. Det här är en saffranssmulpaj för att göra en lite juligare variant och dessutom kryddade jag upp vaniljglassen med nymortlad kardemumma. Hoppas det smakar!
Saffranssmulpaj med svarta vinbär och kardemummaglass (ca 10 port)
Ingredienser
750 g frysta svarta vinbär
250 g frysta hallon
1 dl socker
4 msk potatismjöl
2 pkt saffran
2 dl strösocker
4 dl mjöl
3 dl havregryn
300 g smör
2 liter vaniljglass
2 tsk hel kardemumma
Gör såhär
Tina glassen lite så den går att röra. Mortla kardemumman och rör ner i glassen. Lägg sedan tillbaka i paketet och ställ in i frysen igen.
Sätt på ugnen på 225 grader. Blanda svarta vinbären och hallon med socker och potatismjöl och fördela i en form.
Mortla saffranen med lite av sockret och lägg detta sedan i en bunke tillsammans med resten av sockret, mjöl, havregryn och tärnat smör. Arbeta ihop till en smulig deg och strö ut över bären. Sätt in i ugnen ca 30-35 minuter. Servera med kardemummaglassen.