Nu är det dags för fredagsmys! Helgen bjuder på både familjemys och faktiskt en del oplanerad tid, det är riktigt skönt 🙂 För att starta helgen på ett trevligt vis tänkte jag bjuda på ett recept på hemgjord pizza. Jag gillar även köpepizza men när man gör egen blir det något helt annat. Tomatsåsen ska vara ordentligt kryddad och lite hetta i och gärna lagrad ost. Denna gång serverade vi pizzan med en krispig morotssallad. Varsågoda!
Salamipizza med morotssallad (4 port)
Ingredienser
Deg:
25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten (37 grader)
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
6-7 dl vetemjöl
Tomatsås:
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 msk torkad oregano
1 gul lök
1 grönsaksbuljongtärning
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 msk balsamvinäger
En nypa socker
Topping:
3-4 dl riven ost (gärna lagrad)
Salami
Strimlade soltorkade tomater
Strimlad lök
Morotssallad:
6 morötter
0,5 palsternacka
3 msk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
Vitlökspulver
Gör såhär
Deg: Finfördela jästen i en bunke. Häll i vattnet och rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt olja, salt och nästan allt mjöl. Arbeta till en smidig deg och ta i resten av mjölet vid behov. Låt sedan degen jäsa i ca 1 timme under bakduk.
Tomatsås: Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka chilin. Hetta upp olivolja i en kastrull och ha i lök, vitlök och chili och fräs ett par minuter. Ha sedan i krossade tomater, tomatpuré, buljongtärning, oregano och balsamvinäger. Låt puttra ca 10 minuter och smaka sedan av med pressad citron, salt och svartpeppar.
Morotssallad: Skala morötterna och palsternackan och hyvla sedan strimlor med hjälp av osthyvel/potatisskalare. Häll i vinäger och olja och krydda med salt, svartpeppar och vitlökspulver och blanda. Låt stå i kylen ett par timmar innan servering.
Pizza: Sätt på ugnen på 225 grader. Kavla ut degen direkt på en plåt med bakplåtspapper. Ha på tomatsåsen och strö på ost och toppingen. Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter (håll koll tills den får fin färg).
Åhh…min fina morotsallad:) gott var det!!