Maillista

Nu i april är våren helt klart på ingång och naturen börjar vakna till liv. Dock får vi vänta ett tag till frukt och grönt är redo att skördas.
 
Varför inte servera falukorv med dill och pepparrot och pressad potatis till middag?
 
Säsongsanpassade råvaror i april är bland annat: sallad, lök, jordärtskocka, pepparrot, nässlor, maskrosblad, kålrot, morot, palsternacka, potatis, rödbeta och musslor.
Under denna månad finns det möjlighet att skörda nässlor och maskrosblad, vilket är både billigt och gott. Blad av maskros är nyttigt och passar bra att använda i sallad. Bladen ska plockas tidigt, innan maskrosorna börjar blomma.  Man bör plocka bort den beska bladnerven om man äter bladen råa.
Primör-nässlorna bränns inte och ska plockas när de är späda och mjälla, innan blomning. Bladen passar bra i soppa och stuvning. De går också att förvälla och frysa nässlor. Torkade kan de användas i exempelvis bröd.
De vanligast musslorna inom matlagning är blåmusslor. Musslor är något vi borde äta mycket av, eftersom de är ett mycket bra miljöval och det finns gott om dem. Det går åt lite energi vid skörden och musslorna tar föda ur havet. De odlade musslorna är riktigt bra, eftersom de äter upp en del av algöverflödet. Musslor kan man köpa året om, men bästa säsong för färsk blåmussla är på våren innan musslorna leker. 
0

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a