Augusti är nog min favoritmånad, både för det (ofta) solsäkra vädret men även för mycket goda grönsaker och bär i butikerna. Nu kan man verkligen satsa på svenska råvaror! Det börjar även ploppa upp en hel del svamp. Härligt!
 
Ut och plocka vinbär och gör baka en fantastisk rödavinbärskaka!
Säsongsanpassade råvaror i augusti är bland annat: blomkål, broccoli, gröna bönor, sommarmorötter, sallad av olika slag, färskpotatis, spenat, mangold, pak choi, rädisor, tomat, gurka, aubergine, fänkål, majs, paprika, chilifrukt, färska örter, purjolök, palsternacka, rotselleri, pepparrot, spetskål, savoykål, vitkål, kålrabbi, kålrot, rödbetor, squash, jordgubbar, bär, svamp, rabarber, fläderbär, hallon, vinbär, blåbär, björnbär, krusbär, körsbär, plommon, nypon, lingon, hjortron, äpple, kräftor och surströmming.
Svenska tomater i olika färger tar plats i butikerna och de är otroliga. Tomaterna är sprängfyllda av smaker och en enkel tomatsallad piffar till vilken rätt som helst. 
 
Auberginer brukar skördas i augusti och september i Sverige. Liksom tomat, paprika och potatis hör auberginen till familjen potatisväxter. Jag gillar auberginens milda och neutrala smak den är enkel att tilaga. Grillad aubergine är fantastiskt gott! Det går att få tag på importerad aubergin året om i svenska grönsaksdiskar, oftast från sydeuropa, men vill man ha svenskproducerat brukar det vara nu det går att få tag på.
Kronärtskockans högsäsong är nu under sensommar till tidig höst. Det är själva blomkorgen av plantan som används i matlagning. De flesta större mataffärer säljer konserverade kronärtskockshjärtan och kronärtskocksbottnar året om. Köper man färska kronärtskockor kokar man hela blomkorgen tills bladen går att dra loss. Sedan äter man skockorna genom att dra loss bladen ett och ett och doppa den köttiga nedre delen i smör eller dip och drar av köttet mellan tänderna.
Ett flertal bär, såsom blåbär, hjortron och vinbär är nu i säsong. Blåbär mognar i juli-augusti och är en av Sveriges vanligaste bär och växer vilt i hela Norden. Blåbär är mycket nyttiga då de är rika på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Jag längtar till vår tripp till landet då vi brukar försöka få med oss några påsar blåbär hem till frysen.
Hjortron har sin säsong i augusti och september och växer i mossar och kärr. Hjortron, björnbär och svarta vinbär tillhör de mest fiberrika frukter och bär som finns. Hjortron är en av de mer C–vitaminrika bären.
Vinbär är ett mycket vanligt bär i svenska trädgårdar och har säsong under sommaren, framför allt i augusti. Vinbär kan ätas som de är eller användas till saft, sylt och gelé. De svarta vinbären har en mer särpräglad och fyllig, sötsyrlig smak och äts sällan naturella, utan används oftast till sylt, saft och gelé eller i bakverk.
Stensopp som också kallas Karljohan är vanlig i hela Sverige och vissa år är riktiga Karljohanår, med mycket riklig tillgång. Säsongen varar från juli till oktober med topp i augusti. Blek taggsvamp är vanlig i hela Sverige, i mossiga barr- och blandskogar, ofta i stora grupper. Den har sin topp i augusti, även om man kan hitta den ända fram i november. Blek taggsvamp är mycket lättrensad och nästan aldrig larvangripen och den passar till all sorts mat.

 

Kräftor och surströmming brukar av tradition ätas i just augusti och personligen föredrar jag det förstnämnda. Vi fuskåt ju dock kräftor i juli och det går att få tag på året runt. Surströmming har jag ännu inte testat, men någon gång ska jag våga mig på det.

Inga svar än

  1. Anonym

    Surströmmingen är sommaren absoluta höjdpunkt! Testa på en gång. Men välj hel strömming som inte är färdigfilead, det är ännu mer smak i den!

    Svara
  2. Angelica, Sugar Me Sweet

    Vi har massa vinbär på vårt landställe men har inte känt att det funnits så mycket mer att göra efter att man kokat gelé och saft. Letade roliga recept men kände inte att något riktigt föll mig i smaken så jag tog saken i egna händer och gjorde en underbar vinbär/marängpaj (recept och bilder finns på bloggen)! Din kaka verkar ju också toppen, den vill jag testa 🙂

    Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b