Så var det dags för årets sista inlägg med säsongens råvaror. Nu har jag skrivit om årets alla månader och vad du bör prioritera när (här kan du läsa alla inlägg). Jag vill även passa på att tipsa om att ha ett lite grönare julbord i år. Finns det något du kan klara dig utan eller något du kan göra på ett grönare sätt? Och glöm inte att köpa ekologiska alternativ. Naturskyddsföreningen delar med sig av sina bästa tips för en grönare jul här.
 
Sill, sill, sill! Recept på två goda sillar hittar du här.
 
Säsongsanpassade råvaror i december är bland annat: nypon, jordärtskocka, potatis, palsternacka, rättika, kålrabbi, kålrot, pumpa, morot, palsternacka, gul lök, rotselleri, rödbeta, rödkål, vitkål, brysselkål, grönkål, spetskål, savoykål, blomkål, salladskål, äpple, sill och viltkött.
Grönsaker som är vinterhärdiga och tål frost är grönkål, brysselkål, palsternacka, svartrötter och jordärtskockor. Vitkål är ett mycket bra miljöval eftersom man kan köpa svensk ekologisk vitkål så gott som hela året. Vitkål odlas på friland, vilket kräver mindre energi än växthusodlade grönsaker. Vitkål innehåller flera nyttigheter och passar bra i gratänger, stuvningar och wok. Rödkål har i stort sett samma egenskaper som vitkål. Smaken är fyllig och även den passar bra som råkost. Till jul är det annars populärt med tillagad rödkål.
Svenska äpplen kan man hitta i butik men annars när det gäller frukt är det svenska utbudet mindre än för grönsaker och det är därför väl motiverat att lägga en del klimatpåverkan på import av frukt som ger oss viktig näring. Citrusfrukter är rika på vitamin C vilket är en viktig antioxidant och stimulerar kroppens upptag av järn. Eftersom vi inte kan bilda eller lagra vitaminet utan måste tillföra det varje dag, kan det under vinterhalvåret vara befogat att äta importerade citrusfrukter. Sverige importerar citrusfrukter året runt. Högsäsongen för citrusfrukter är från november till april. Till jul smakar apelsiner, mandariner, clementiner och som bäst. Då finns inte många andra frukter tillgängliga. Resten av året kommer citrusfrukterna längre ifrån, bland annat från Afrika.

 

Det är fortfarande säsong för viltkött och gällande fisk och skaldjur är ju sill månadens bidrag.

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b