fbpx
Januari gick fort och februari är redan här. Och ny månad innebär ett nytt inlägg med månadens råvaror, vilka råvaror är i säsong just nu.
Även i februari får man koncentrera sig på grönsaker som klarar lagring bra. Det finns rotfrukter, olika kålsorter och löksorter som kan utgöra basen när det gäller grönsaker. Spannmål är lätt att förvara över vintern och torkade baljväxter är något man också kan äta extra mycket av.
 
Säsongens råvaror: Februari
Varför inte ladda upp kylen med en krämig coleslaw som räcker flera dagar?
Säsongsanpassade råvaror i februari är bland annat: 
Lök, brysselkål, kålrot, morot, palsternacka, rotselleri, rödbeta, potatis, kålrot, jordärtskocka, rättika, pepparrot, rödkål, vitkål, grönkål och äpple.
Torr lök (såsom gul lök, silverlök, schalottenlök och röd lök) fungerar bra att lagra och passar därför bra på vinterhalvåret. Lök innehåller även näringsämnen och hjälper till med immunförsvaret.
Även kålrot passar bra denna månad och kan användas både som råkor eller i grytor och rotsakslådor eller varför inte i rotmos.
Rotselleri är en rotfrukt med kraftig, aromatiskt smak med lite inslag av en söt nyans. Även denna rotsak passar bra i soppor och grytor.
Tyvärr är det svenska utbudet av frukt litet såhär års. Det kan finnas svenska äpplen men annars får man försöka köpa frukt som kommer från länder som inte är alltför långt borta då vi behöver vitaminer som finns i frukten. Kiwi är exempel på en frukt som importeras från länder kring Medelhavet denna tid på året och kan därför vara ett alternativ.
Baljväxter är ett ypperligt alternativ denna tid på året. Linser finns i många olika sorter och färger och innehåller mycket protein, järn och fibrer. Prova att ha i soppa, grytor och sallader.
Till skillnad från torkade böner behöver de flesta linser inte blötläggas innan tillagning, vilket gör att de går att använda mer spontant. 

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b