Godmorgon!
Ännu en nyhet för 2013 är att jag tänker dela med mig av förslag på råvaror i säsong, vad som är lämpligt att äta just denna månad. Förutom att välja rätt råvaror är det självklart viktigt att välja ekologiskt i den mån det går och hålla koll på hur lång transportsträckan är. 
 
Jag är medveten om att halva januari har gått men jag ska bättra mig till de andra månaderna. Jag har utgått från Matvisions säsongsguide och kompletterat detta med egna erfarenheter och vad jag läst på andra sidor. Detta är även ett sätt för mig själv att tänka lite extra på vad jag ska utgå från för råvaror den aktuella månaden.
 
Förrättsrecept i januari: Jordärtskockspuré på smörrebröd
Säsongsanpassade råvaror i januari är bland annat: 
Potatis, brysselkål, endivesallad, jordärtskocka, pepparrot, vitkål, brysselkål, grönkål, lök, kålrot, morot, palsternacka, rotselleri, rödbeta, rödkål, äpple, clementin och olika sorters baljväxter.
Potatis är en fantastisk råvara som man kan äta året runt eftersom den går bra att lagra. Den går att tillaga på en mängd olika sätt och är tacksam att krydda varierat. Morot och palsternacka är även de populära rotsaker som är både goda och billiga och även de är lagringsvänliga. Det är dålig variation på frukt denna månad men vinteräpplen och clementiner finns det.
Ett tips under vintermånaderna är att använda sig av olika sorters bönor som exempelvis borlotti, blackeye, cannellini, mung, lima och kidney. Bönor innehåller mycket protein och är ett perfekt alternativ till kött i vegetariska rätter. Trots att många bönor importeras till Sverige är det att föredra framför kött i varje måltid.
Under denna period på året är det även bra att använda sig av sylt och inläggningar som man gjort under sommaren och hösten.

Inga svar än

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b