Korta februari är slut och nu har vi gått in i mars och det känns som våren närmar sig. Dock dröjer det lite till innan färska, svenskproducerade frukt och grönsaker dyker upp i butikerna.
 
En mumsig rödbetscarpaccio med chévre till förrätt kanske?
 
Säsongsanpassade råvaror i mars är bland annat:
Sallad, lök, jordärtskocka, pepparrot, rödkål, vitkål, kålrot, morot, palsternacka, rotselleri, rödbeta, potatis, äpple, musslor, gädda och gös.
Sveriges klimat gör att man ibland kan unna sig vissa importerade grönsaker. Avokado måste till exempel alltid importeras och då är det att föredra att äta det på hösten och våren då den importeras från medelhavsområdet. Personligen älskar jag avokado och att det dessutom innehåller nyttiga fetter, antioxidanter, A-vitamin, betakaroten och fler viktiga näringsämnen gör det ju inte sämre.
Om man köper importerade grönsaker kan man alltid kompensera detta genom att låta måltiderna med dessa ingredienser vara vegetariska.
Många fiskar och skaldjur kan man äta året om, men mars är sista månaden för några populära fiskars bästa tid. Det gäller exempelvis gädda och gös, där högsäsongen först börjar igen i slutet sommaren och hösten. 

Inga svar än

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b