fbpx
Tänk att det redan är november! Tiden springer förbi och likaså försvinner många närodlade  frukter och grönsaker från diskarna. Här kommer lite tips för säsongens råvaror i november.
 
Denna pepparrotsstuvade savoykål kan varmt rekommenderas.
 
November är den sista höstmånaden och skördesäsongen börjar lida mot sitt slut. Nu är det rotfrukter som dominerar utbudet och jaktsäsongen pågår fortfarande.
 
Säsongsanpassade råvaror i november är bland annat: savoykål, morot, palsternacka, purjolök, rotselleri, rödbeta, salladskål, vitkål, äpple och viltkött.
Utbudet på närproducerade grönsaker och frukter börjar sina och rotsakerna dominerar grönsaksdisken.  Purjolök skördas sent på hösten och ända fram i december. Den kan användas till mycket och har en mild löksmak och kan ätas både rå och tillagad.
November är även en månad där svensk savoykål finns i butikerna. Denna kål är mild och god och innehåller nyttigheter såsom A-vitamin, C-vitamin och järn.
Svenska äpplen går hitta i november annars är det dåligt med närproducerade frukter så här års.
Vindruvor importeras just nu från Medelhavsområdet vilket gör det till den bästa tiden att äta dessa.
Hösten är vilthögsäsong och viltkött är ett mycket bra val ur naturresurssynpunkt, särskilt om man väljer närproducerat. Vilt fordrar inga fodertransporter eftersom de bara äter naturlig föda.  Och ur ett etiskt perspektiv får djuren leva ett fritt och naturligt liv. Älg- och rådjurskött brukar det gå att få tag på i november.

 

Annat kött som man föredrar nu är svenskt lamm eftersom lamm som slaktas på hösten har betat och därmed krävt mindre kraftfoder. 

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b