fbpx
Det gråa men ändå färgglada oktober är här och det är dags för att tipsa om säsongens råvaror. Men innan jag går mer in på det vill jag tipsa er om denna film från Naturskyddsföreningen gällande ekologiska varor. Den har spridits på sociala medier senaste veckan men för er som missat den tycker jag ni ska lägga knappa två minuter. 
 
Nu är jaktsäsongen igång och man kan fortfarande även hitta mycket färska grönsaker och rotfrukter i butiken. Dock börjar utbudet av närproducerade grönsaker avta så passa på!
Säsongsanpassade råvaror i oktober är bland annat: mangold, blomkål, paprika, morot, palsternacka, purjolök, rotselleri, rödbeta, salladskål, vitkål, plommon, päron, äpple, svamp och älg.
Svensk blomkål brukar finnas i butik till november och kan varieras på många olika sätt. Man kan ha det i soppa, rosta i ugnen eller varför inte riva ner till blomkålsris? Den är nyttig och innehåller flera bra saker såsosm järn, C-vitamin och kalium.
Oktober är sista månaden för den svenska mangolden. Den liknar spenat och kan användas både i sallader, stuvningar eller soppor.
Nu finns även svensk pumpa i affären och det finns en mängd päronsorter som är i säsong just nu.
I oktober är jaktsäsongen i full gång. Jakttiden för älg startar första måndagen i september för norra Sverige och andra måndagen i oktober för södra Sverige. Även rådjur är ett populärt viltkött och det finns flera vilda fågelarter som brukar jagas i oktober, exempelvis fasan, rapphöna, tjäder och ripa.

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b