Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore
Semmeltiden närmar sig med stormsteg! Och vet ni? Idag tänkte jag ge er ett nytt recept på en semmelvariant. Det blir en lite mer hälsosam variant i form av semmelrutor som består av en nötbotten, kardemummakola (gjord på dadlar) och så vispad grädde. Sååå god!
Sen får ni såklart inte missa mitt samlingsinlägg med 8 olika semlor. Där hittar du en klassisk semla men även semmelbollar, semmelgröt och semmelchiapudding!
Fler semmelrecept
Men först tänkte jag ge er ännu fler recept på semlor för dig som, liksom jag, älskar smakkombinationen i en semla och gärna äter fler saker med detta. Jag har samlat recept från fina bloggkollegor. Det här är för övrigt grymt bra bloggtips generellt med genuina och välskrivna recepet på både mat och bak.
Häng med nu för nu kommer ett gäng magiska recept!
Fredriks fika | Paleosemlor lät väldigt spännande! Tips: Han har också en semmelglass!
I köket med Anders | Man borde göra milkshake oftare! Denna semmelmilkshake låter grymt god <3
Fridas bakblogg | De här semmelmunkarna! Jag finner inga ord för hur magiska de ser ut.
Linnéas skafferi | Semmelcheesecake är ju genialiskt!
Cookies and sweets | Hur vacker semmelkladdkaka? Mums!
My kitchen stories | Semla i kakform! Semmelsnittar som du doppar i grädde.
En glutenfri semla
Jag förstår. Detta här är ingen semla. Men jag tycker det är kul att prova mig fram till nya recept med samma smaker och se hur den upplevs. Om jag får säga det själv så blev denna “semla” grymt god! Men nej, det smakar såklart inte som en kardemummabulle fylld med mandelmassa och grädde. Men eftersom jag äter glutenfritt och det är inte så lätt att hitta goda glutenfria semlor så ville jag försöka göra en egen variant. Som dessutom är lite mindre onyttig. Jag försöker dra ner på vitt socker och då är ju denna perfekt. Jag kallar dessa för semmelrutor och jag hoppas du vill testa!
Så mandelbotten med kardemummakola och vispad grädde – Voila!
Semmelrutor (ca 10 bitar)
Ingredienser
1 dl sötmandlar
1 dl cashewnötter
1 dl kokosflingor
1 msk honung
2 msk kokosolja
1 nypa salt
1 krm vaniljpulver
Kola:
15 urkärnade dadlar
0,5 dl smält kokosolja
1 tsk salt
1 tsk kardemumma
1 krm vaniljpulver
1 dl mandelsmör
En näve mandlar
Vispgrädde
Gör såhär
Lägg mandlar, cashewnötter, kokos, honung, kokosolja och salt i en matberedare och mixa till en slät massa. Tryck ut massan i en brödform klädd med plastfolie. Ställ den i kylen medan du gör kolan.
Mixa mandlarna till mandelsmör och lägg sedan åt sidan.
Lägg dadlar, smält kokosolja, salt, kardemumma och vaniljpulver i matberedaren och mixa slätt. När den blivit slät, fortsätt mixa några minuter till så den blir mjuk, blank och seg. Ha i mandelsmöret och mixa ihop snabbt. Bred på massan på nötbotten och topp med lite flingsalt och ställ i frysen minst 1 timme. Skär upp i bitar och toppa med spritsad grädde.