fbpx

I mellandagarna hade jag en tävling på Instagram där man kunde vinna en stekpanna och då lagade jag den här goda laxrätten. Laxen fick helt enkelt smak av citron och lite örter samt sesamfrön och till detta serverade jag en grönkålssallad och citronsås. Det blev en väldigt lyckad rätt om jag får säga det själv! Fräscht, mättande och gott! Om man inte har supermixen (som är en blandning av ris, quinoa och frön) kan man ersätta den med t ex quinoa, couscous eller liknande.

Sesamlax med grönkålssallad och citronsås

Sesamlax med grönkålssallad och citronsås (6 port)

Ingredienser
6 port lax
1 citron
1 dl sesamfrön
En näve dill
En näve persilja

Grönkålssallad:
3 dl supermix
1 grönsaksbuljongtärning
275 g grönkål
3 msk pressad citron
1 msk olivolja
1 msk tahini
1 liten rödlök
2 äpplen
2 clementiner

Citronsås:
1 äggula
1,5 dl neutral olja
1 tsk vitvinsvinäger
0,5 citron
1,5 dl créme fraiche

Gör såhär
Lägg vinäger och äggulan i en skål och vispa ihop. Krydda med lite salt och svartpeppar. Häll sedan droppvis ner oljan. Vispa flitigt hela tiden (gärna med elvisp) och häll inte i oljan för snabbt. Mot slutet kan oljan hällas i en fin stråle. Ha i skal och saft från citronen. Rör sedan ner créme fraiche. Smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar.
Koka supermixen enligt anvisning med en grönsaksbuljongtärning istället för salt. Låt sedan svalna medan du gör resten av salladen. Blanda ihop citron med olivolja och tahini. Skölj grönkålen och ta bort stammen. Riv bladen i mindre bitar ner i en skål eller bunke. Häll över dressingen och krydda med salt och svartpeppar. Massera grönkålen ca 3 minuter så den mjuknar. Skala och finstrimla rödlöken. Kärna ur äpplena och skär sedan i tärningar. Skala clementinerna och dela klyftorna i mindre bitar. Blanda ner supermixen i grönkålen tillsammans med löken, äpplet och clementinen.
Finhacka dill och persilja. Blanda sesamfrön med skal från citronen och krydda med salt och citronpeppar. Lägg blandningen på en tallrik och vänd laxbitarna på ena i den. Hetta upp olivolja i en stekpanna och lägg i laxen med frösidan nedåt. Stek en minut och vänd sedan laxen och stek ca 3 minuter på andra sidan. Avsluta med att strö på örter.

0

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.