Det finns många undersökningar som visar att vi slänger mycket mat i Sverige helt i onödan. Här hemma försöker vi verkligen att undvika detta genom ständigt tänka på vilka färskvaror vi har hemma när vi lagar mat. Även om man gjort veckomeny eller annan planering över vad man ska laga kan man ofta få in någon mer ingrediens om det behövs. Ibland kan det även passa som mellanmål beroende på vad det är man har hemma. Här kommer några fler tips:
• Planera dina inköp och skriv inköpslista.
• Undvik impulsköp och storförpackningar av färskvaror.
• Förvara maten på rätt sätt, i rätt temperatur. Använd gärna genomskinliga burkar i kyl och frys för att hålla koll på vad som finns.
• Laga mat på rester och frys in matlådor.
• Tänk på att bäst före-datum är satt med marginal, använd syn och lukt- och smaksinnet för att bedöma hållbarheten.
• En grönsak som börjar bli tråkig kan ofta användas i en sallad eller varför inte en paj eller gryta?
• Kött som förvarats i obruten kylkedja från butik till matlagning, luktar fräscht och inte är kladdigt på ytan, går att tillaga även efter bäst före-datum.
• Frys in köttfärs, grytbitar och skivat kött i platta, tunna paket. Tina långsamt i kylen för att förhindra att köttsaften rinner ut.
• Köp gärna mjölken med lite kortare datum om du vet att du ändå hinner använda den innan den blir dålig så slipper butiken slänga den.
Nu frukost innan dagens plugginsats drar igång. Leverpastejmacka med ruccola och paprika.
Jag vill helst inte kasta mat och försöker använda allt så gott det går. Ha en bra dag!