Maillista

Min smoothieguide innehåller reklam genom annonslänkar för Cervera

Jag älskar ju smoothies och jag har länge tänkt på att jag borde göra en smoothieguide med hur jag tänker när jag gör smoothies och nu är den här. I denna guide tänkte jag gå igenom olika ingredienser, smakkombinationer och hur man får en bra balans.

Min smoothieguide - Grönkålssmoothie med mango och kardemumma

Grönkålssmoothie med mango och kardemumma

Bas – frukt, bär och grönsaker

Jag brukar nästan alltid ha i en banan som bas eftersom det ger sötma och krämighet. Avokado är även en väldigt bra bas. Sen bygger jag på med de grönsaker, frukter och bär som jag önskar. Och för er småbarnsföräldrar som ibland hittar halväten frukt kvar på bordet eller ett äpple som någon tagit en tugga på, kör i det i smoothien!

Smoothieguide - Vinbärssmoothie med päron och mandelmjölk

Vinbärssmoothie med päron och mandelmjölk

Numera försöker jag ha minst en grönsak i varje smoothie för att göra de mer näringsrika. Och våga testa dig fram och kombinera nya saker. Jag använder t ex nästan alltid gröna ärtor för de är lite söta och har ingen smak som tar över. Och sen försöker jag alltid tänka på att ta något sött och något syrligt så det blir balans. Om man har mer söta frukter och bär brukar jag ha i lime och citron.

Några av mina favoriter

Grönsaker: Gröna ärtor, spenat, broccoli, avokado, grönkål, selleri, rödbetor, gurka, ingefära, sojabönor
Bär: Hallon, vinbär, krusbär, jordgubbar, blåbär, havtorn, lingon, björnbär
Frukt: Banan, äpple, päron, nektarin, plommon, mango, ananas, persika, vindruvor, kiwi, passionsfrukt, apelsin, grape, lime, citron

Choklad- och kokossmoothie

Choklad- och kokossmoothie

Vätska

Tidigare använde jag ofta enbart mjölkprodukter som vätska i mina smoothies men numera är det stor del vatten och ofta en skvätt av någon växtbaserad mjölk. Vätskan hjälper ju att skapa rätt konsistens och även om du vill ha ett visst näringsvärde och t ex ha den mer proteinrik (lägg i lite kvarg eller ett rått ägg) eller liknande. Ta gärna lite vätska i taget för att få rätt konsistent och inte för lös.

Några av mina favoriter

– Mjölk – antingen vanlig mjölk eller växtbaserad (min favorit är osötad mandelmjölk)
– Juice
– Vatten
– Yoghurt

Smoothieguide - Rödbetssmoothie med mango och ingefära-

Rödbetssmoothie med mango och ingefära

Konsistens

Jag vill ha min smoothie krämig och kall men inte för trögflytande. Jag tycker den blir bäst om man använder en del färska frukter och grönsaker och några frysta. Men det allra viktigaste för att få den perfekta smoothiekonsistensen är faktiskt en bra blender. Jag har haft en billig mixer i många år och det har fungerat bra. Men då har jag gjort enklare smoothies. Nu när jag ofta gör t ex min gröna smoothie med ingefära, spenat och ärtor eller min röda favorit med rå rödbeta  i så är det stor skillnad med en riktigt stark blender. När jag gör min gröna smoothie i en svag blender så blir det inte slät och känns lite mer som spenatsoppa med vissa bitar.

Men jag förstår att inte alla kan och vill prioritera en dyrare blender och då går det såklart bra men jag skulle välja t ex kokt rödbeta istället för rå och om man vill ha spenat så är det bra att ta de som inte ä frysta i för stora puckar.

Jag använder den här blendern som heter VitaBoost High Speed Blender 1600 W MMBH4P3B. Den är grym och alla smoothies blir sååå lena och släta. Och självklart går det att göra mycket mer med den. Och den har inbyggt rengöringsprogram. Så bra!

Färg

Visst blir man glad av en färgglad smoothie? Det är ju en del av nöjet och njutningen att se den härliga färgen. Och jag tycker man kan kombinera det mesta utan att tänka men om man har i t ex spenat som gör smoothien väldigt grön så undvik gärna att ha i röda bär då det ofta blir brunt.. Generellt sett kan man undvika att ha för många ingredienser med olika starka färger.

Jag gillar att hålla ett tema på majoriteten av ingredienserna för att få färgen att poppa. T ex mango, ananas och havtorn för att få den härligt solgul.

Mangosmoothie med cashewnötter

Mangosmoothie med cashewnötter

Smoothieguide – mina bästa smoothietips

En smoothieguide vore ju inte klar utan en tipslista. Här kommer några snabba tips för att göra smoothien lite godare och lite roligare.

Kombinera grönsaker, frukt och bär och våga testa nya smakkombinationer
– Ha gärna en del frysta ingredienser så den blir kall men inte alls för då blir det svårmixat
– Ha gärna i kryddor – jag älskar ingefära och ibland har jag i kanel, kakao eller kardemumma
– Använd citron och lime för att få rätt balans på smoothien och med en fräsch syra. Jag har enliters förpackningar av pressad lime och citron för det går åt rätt mycket..
– Om du vill göra den sötare föredrar jag lite honung
– Ha gärna i lite nötter (eller nötsmör) eller frön för mer näring och nötig smak
– Variera smoothie i glas med att hälla upp den i en skål och toppa med granola, frön och färsk frukt och bär

Smoothiebowl med vinbär

Smoothiebowl med vinbär

Hoppas ni gillade denna smoothieguide och hittade några tips ni tog med er. Lycka till i smoothieverkstan!

Smoothieguide - Vinbärssmoothie med broccoli

Vinbärssmoothie med broccoli

1

8 svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.