Maillista

Som sagt har helgen bjudit på väldigt god mat och nu tänkte jag dela med mig av fredagens middag. Lördagens läckerheter kommer självklart också publiceras men inte just nu 🙂 När jag kom till Väsby på fredagen satte vi oss och letade lite recept och inspiration innan vi åkte till affären och gick loss. Vi handlade verkligen det vi var sugna på och det var väldigt roligt och inspirerande. När vi kom hem började vi laga mat direkt och på menyn stod smörrebröd med jordärtskockskräm och till varmrätt torskrygg med pepparrot.

 

 

Smörrebröd med jordärtskockskräm och krasse (4 port)

Ingredienser
4 jordärtskockor
0,5 dl grädde
30 g smör
100 g bacontärningar
4 skivor rågbröd
Krasse
Babyspenat
Gör såhär
Jordärtskockskräm: Skala jordärtskockorna och koka i lättsaltat vatten tills de blivit mjuka. Häll av vattnet. Tillsätt grädde och smöret och mixa ihop till en slät kräm. Smaka av med salt och svartpeppar.
Hetta upp smör i en stekpanna och lägg i rågbrödsskivorna. Låt de få lite färg på både sidor innan du lägger upp dem på varsin tallrik. Knaperstek bacontärningarna och lägg på tallrik med hushållspapper. Lägg på jordärtskockskrämen på bröden och strö över bacontärningar och toppa med krasse. 
 

Torskrygg med potatispuré, smörstekta morötter och pepparrot (4 port)

Ingredienser
600 g torskrygg
Pepparrotscrème:
2 dl crème fraiche
2 msk pepparrot
1 msk citronjuice
Potatispuré:
4 port potatis
0,5 dl grädde
40 g smör
1 dl lagrad ost
4 dl kantareller
2 morötter
0,5 purjolök
70 g bacontärningar
Gör såhär
Sätt på ugnen på 125 grader.
Potatispuré: Skala och koka potatisen till den är mjuk. Börja med det andra medan potatisen kokar. När potatisen är klar, mosa potatisen och blanda i smör och grädde och smaka av med salt och svartpeppar. Ha i den rivna osten strax innan servering.
Torskryggen: Bryn torskbitarna i stekpanna med rikligt med smör med skinnsidan nedåt. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg i en ugnssäker form och sätt i en termometer. Sätt in i ugnen och låt innetemperaturen bli 48 grader.
Pepparrotscrème: Blanda créme fraiche, riven pepparrot och citronsaft och smaka av med salt och svartpeppar.
Skär morötterna och purjolöken i stavar och fräs i stekpannan i smör i några minuter. Bryn sedan kantarellerna och krydda med salt och svartpeppar. Knaperstek bacontärningarna.
Lägg upp morötter och purjolök på tallrikar. Toppa med kantarellerna och lägg på torsken. Toppa torsken med baconet med lite extra smält smör. Lägg sedan upp potatispurén och pepparrotscrémen.
0

8 svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a