Kommer ni ihåg i början på detta år när jag satte upp mål för mig själv att äta mer fisk? Visst har vi ätit mer fisk än tidigare men inte minst en gång i veckan som vi hade som mål här hemma. Så nu är det skärpning igen, det är ju så gott! Så när vi hade goda vänner på middag häromdagen åt vi denna mycket goda fiskrätt med krämigt blomkålsmos med en härlig kräftsås på fonden jag gjorde efter kräftmyset vi hade för några veckor sedan. Mängden kräftfond måste man helt enkelt känna av beroende på hur koncentrerad fond man använder. 

Smörstekt torskrygg med ärtigt blomkålsmos och kräftsås (6 port)

Ingredienser
6 port torskryggfiléer
25 g smör
Ärtigt blomkålsmos:
1,5 blomkålshuvud (medelstora)
300 g gröna ärtor
2 msk grädde
50 g smör
Kräftsås:
2 dl matlagningsgrädde
1 dl créme fraiche
1,5 dl vitt vin
0,5 burk rom
2-3 dl hemgjord kräftfond (beroende på hur koncentrerad)
Gör såhär
Moset: Dela ner blomkålen i buketter och lägg koka i vatten med buljongtärning. När den är mjuk häller du av vattnet och mixar ihop blomkålen med grädde och smör och krydda med salt, svartpeppar och cayennepeppar. Koka ärtorna 2 minuter och rör sedan ner i moset.  
Kräftsås: Häll grädde, vin, fond och créme fraiche i en kastrull. Låt puttra i 15 minuter och smaka sedan av med citron, salt och svartpeppar. Ha i romen strax innan servering.
Smörstekt torskrygg: Sätt på ugnen på 125 grader. Bryn torskbitarna i stekpanna med rikligt med smör med skinnsidan nedåt. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg i en ugnssäker form och sätt i en termometer. Sätt in i ugnen och låt innetemperaturen bli 50 grader.

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b