Maillista

Godmorgon! Hoppas ni alla har haft en fantastisk helg. I fredags var jag sååå trött efter första veckan på nya jobbet och det blev en seg kväll i soffan. Sen har vi fått till en härlig helg med mycket familj och vänner, promenader, hemmafix och lite smått och gott. Dessutom har jag hunnit göra bra matlådor – ett gäng med sötpotatisgryta med kikärter och en med kycklinggryta med broccoliquinoa. Så gott och perfekt med näringsrika, goda matlådor.

Sötpotatisgryta med kikärter

Riven sötpotatis

Så igår bjöd vi svärföräldrarna på lunch i form av denna sötpotatisgryta. Jag älskar sötpotatis och allra godast blir den om man rostar den i ugnen så den blir sådär mjuk inuti och lite seg utanpå (behåll skalet). Men nu testade jag något nytt, att riva sötpotatisen och ha den i en gryta/soppa. Det blev väldigt gott!

Så det blev en antiinflammatorisk gryta med sötpotatis, kikärter, ingefära, kummin, gröna linser, curry, kokosmjölk, lime och så tomater. Du kan anpassa mängden vätska om du vill att den ska vara med gryta eller som soppa. Svärmor hade bakat glutenfritt bröd som hon hade med sig och det var så gott till.

Antiinflammatorisk kost

Vill du ha mer antiinflammatorisk inspiration? Jag håller på att utforska det här området och lära mig och har gjort en kategori med recepten som jag tycker passar in under antiinflammatorisk kost.

Sötpotatisgryta med kikärter

Sötpotatisgryta med kikärter

Sötpotatisgryta med kikärter (10-12 port)

Ingredienser
4 gula lökar
4 vitlöksklyftor
800 g sötpotatis
1 tsk sambal oelek
2 tsk kummin
Några cm färsk ingefära
2 msk curry
2 dl gröna linser
2 liter vatten
250 ml kokosmjölk
2 grönsaksbuljongtärningar
250 g körsbärstomater
2 förp kokta kikärter (à avrunnen vikt 230 g)
Pressad lime

Turkisk/vegansk yoghurt
Hackade cashewnötter

Gör såhär
Skala och hacka lök och vitlök. Tvätta sötpotatisen och riv grovt. Mortla kummin. Riv ingefäran.
Hetta upp rikligt med olja i en gryta och fräs löken så den blir mjuk. Tillsätt sedan vitlök, sambal, kummin, ingefära och curry och låt fräsa en minut. Tillsätt sedan linser, vatten, kokosmjölk, grönsaksbuljong och den rivna sötpotatisen. Låt allt koka upp och låt puttra under lock 20 minuter.
Häll av kikärterna och skölj i ett durkslag. Skär tomaterna i halvor. Blanda ner tomater och kikärter och smaka av med salt, svartpeppar och pressad lime.

2

3 svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a