Maillista

Jag får ibland frågor hur vi gör med våra föräldradagar. Hur vi lyckas vara hemma så länge med barnen, hur kan man spara föräldradagar och om vi har några tips. För jag vet, att lära sig om hur föräldrapenningen fungerar är en djungel. Man får försöka lära sig grundreglerna och sen kolla upp allteftersom man får nya funderingar.

Alla har olika mål med sin föräldraledighet – vissa vill att dagarna ska räcka så länge som möjligt, andra vill ha så oförändrad inkomst som möjligt medan vissa inte bryr sig så mycket alls. Alla har olika behov och förutsättningar och så kommer det alltid att vara. Jag kan ju bara utgå från oss, hur vår situation ser ut och vad vi strävar efter. Inget är rätt eller fel!


Vill du ha 5 recept på vardagsmat som tar max 20 minuter att laga?


tips föräldrapenning

Vår föräldraledighet

Vi värdesätter att vara hemma med barnen länge och därför vill vi spara föräldradagar i största möjliga mån. Noel var hemma tills han var 2 år och 1 månad och nu går han på förskola 15 timmar i veckan och jag är föräldraledig. Vår plan är att jag ska vara hemma året ut (då är Mila 1,5 år) och då ska David gå hem 8 månader. Så om allt går som planerat får hon börja förskola när hon är 2 år och 2 månader och förhoppningsvis kan vi mjukstarta då. Vi vill gärna att barnen ska få mjukstarta och inte gå för långa dagar och det var ju såklart lättare med Noel eftersom jag är föräldraledig men vi får se hur vi gör när det är dags för Milas. För någon trea har vi inte planer på 😉

Hur många föräldradagar får man?

Man får 480 föräldradagar att dela på. Dessa dagar är indelade i två olika ersättningsnivåer. 390 dagar är baserade på din inkomst medan resterande är på lägstanivå. Det finns regler för hur du får spara dagar efter en viss ålder, hur du kan ge bort föräldradagar samt avstå föräldradagar. Här kan du läsa mer.

Spara föräldradagar – mina bästa tips

Jag har försökt sammanfatta mina bästa tips vad som kan vara värt att tänka på när det kommer till att planera och spara föräldradagar och föräldrapenning. Jag har sorterat de under olika underrubriker: Den första är att påverka inkomsten positivt inför att barnet ska komma, därefter hur man kan minska kostnader och slutligen planera.

1. Öka inkomst

– Se till att ha så hög SGI som möjligt innan barnet kommer för att få mer betalt per dag. Jag förstår att detta inte är något enkelt men ibland kan det finnas utrymme att tänka taktiskt och då ska man göra det.

– Undersök om du har föräldralön via ditt kollektivavtal. Det innebär att din arbetsgivare fyller upp med t ex 10% till så istället för att få ut 80% om du tar ut maximalt antal dagar får du 90%.

Hur spara föräldradagar

2. Minska kostnader

– Gå igenom er ekonomi och gör en månadsbudget. Hur ser era inkomster ut, vilka fasta och rörliga utgifter finns och vilka övriga poster. Gör gärna detta i excel så kan ni sedan använda den för att byta ut t ex ena lönen till föräldrapenning och se hur budgeten påverkas beroende på hur många dagar ni tar ut. Är det några kostnader som ni kan ta bort eller minska? Något onödigt abonnemang ni kan avsluta eller kanske sänka priset på någon månatlig utgift? Var ligger gränsen för hur lite inkomst ni klarar er på och ändå leva med den standard ni önskar? Vad är värt att prioritera bort under denna begränsade tid.

– Kolla om det finns avgifter ni kan reducera eller pausa under föräldraledigheten. I mitt fall har det handlat om att ansöka om minskad betalningsplan på CSN, reducerad avgift hos a-kassa/facket, pausa träningskort under graviditet/efter förlossning etc. Kolla upp de utgifter ni har och läs på lite.

– Fråga din bank om ni kan få sänka/pausa er amortering under föräldraledigheten. Hos vår bank kan man få göra det ett år. Och visst, amortering är ett sparande som i grunden är bra men vi har resonerat så att vi vill inte ta ut dagar för att behöva spara pengar i för stor utsträckning. Vi prioriterar hellre sparande andra år.

– Se över ert sparande. Vilka sparande är prioriterade? T ex har vi haft kvar vårt buffertsparande men dragit ner på sparandet till resor samt barnen under föräldraledigheten.

Hur spara föräldradagar

Var ligger gränsen för hur lite inkomst ni klarar er på och ändå leva med den standard ni önskar? Vad är värt att prioritera bort under denna begränsade tid?

3. Planera, planera, planera!

– Försök spara så mycket dagar det går första året. Fram till barnet är ett år behöver du nämligen inte ta ut några dagar alls, SGI:n skyddas ändå. Så försök att leva så billigt det går första året för sen måste du ändå ta ut dagar. Med Noel klarade vi av att i princip inte ta ut några dagar alls första året men med Mila behöver vi ta ca 2 dagar i veckan eftersom vi nu har ökade kostnader i och med två barn, hus istället för lägenhet osv).

– Planera t ex sommaren så att en av er tar semester och den andra föräldradagar. Men vid behov ska man komma ihåg dubbeldagar som kan tas ut upp till barnet är ett år.

– Planera långsiktigt och göra en grov skiss på hur länge ni vill vara lediga och hur många dagar ni behöver ta ut. Man vill ju även ha dagar kvar när föräldraledigheten är slut för att kunna ta ledigt vid lov, längre sommarledighet osv. Numera får man ha kvar 96 dagar efter barnet fyllt fyra år (se till att inga brinner inne!) och sen får man ha resten tills barnet är 12 år.

– När barnet fyllt ett år så måste man ta ut 5 dagar i veckan för att skydda SGI. Om man då vill och har möjlighet kan man t ex plugga deltid för då skyddas SGI:n. Jag gjorde så när Noel var 1,5-2 år. Då pluggade jag halvtid på distans och hade en dag i veckan när mina svärföräldrar hade Noel. På så sätt fick jag en dag i veckan för plugg vilket jag oftast klarade mig på och så behövde jag inte ta ut 5 dagar i veckan eftersom jag hade CSN.

– Håll koll på din SGI och se till att skydda den. Därför måste du vara noga med att fylla upp med dagar (5 dagar i veckan) efter barnets första år. Din föräldrapenning skyddas om du blir gravid med nästa barn inom 1 år och 9 månader men du måste fortfarande se till att skydda din SGI.

– Se till så att dagar inte brinner inne.

Hur spara föräldradagar

Har ni några fler tips för att tänka kring föräldradagar och föräldrapenningen?

Skriv gärna en kommentar så kan vi lära av varandra 🙂


Du kanske även är intresserad av:

Gravidlistan

Noels förlossningsberättelse

Efter-graviditets-lista

0

14 svar

 1. Linnea

  Bra inlägg! Bör dock förtydligas (utifrån vad jag fått svar när jag pratat länge försäkringskassan) att SGI:N endast skyddas om man blir gravid inom 1 år och 9 månader förutsatt att du skyddar och tar ut 5 dagar i veckan föräldraledighet/jobb/studier from barnet fyllt ett till och med nästa barn kommit. Annars förlorar du SGI:N om än föräldrapenningen förblir oförändrad.

  Svara
  • Charlotta

   Precis som Linnea skriver ovan är det föräldrapenningen som förblir oförändrad och inte din SGI. Det här är en vanlig missuppfattning som jag ofta stöter på i jobbet men det stämmer alltså inte.

   “Din föräldrapenning påverkas inte av att din SGI sänks. Föräldrapenningen är skyddad under barnets första två år. Det betyder att även om du får en sänkt SGI, för att du till exempel går ner i arbetstid, kan du få samma föräldrapenning som tidigare om du tar föräldraledigt igen innan barnet fyllt två år.

   Samma sak gäller om du eller din partner väntar barn på nytt innan syskonet fyllt ett år och nio månader. Då får du också föräldrapenning beräknad på samma SGI som innan den sänktes.

   Om du inte vill ha sänkt ersättning för VAB och sjukpenning på grund av att du har minskat din arbetstid, kan du skydda din tidigare SGI genom att ta ut föräldrapenning för den tid som motsvarar minskningen i arbetstid.

   Texten ovan är klippt från FK:s hemsida – läs där och hör med handläggare om du är osäker.

   Hälsar
   Charlotta

   Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.