Vart tog den helgen vägen? Ja, så känns det ju i och för sig ofta men när man tänker tillbaka på helgen har man hunnit med en hel del. Jag har t ex haft soffmys med min underbara man, gjort iordning balkongerna hemma med dynor, grill och allt. Vi har handlat och planterat chili, tomat, jordgubbar, smultron och massor med örter på balkongen. Sen har vi även hunnit med en överaskningssfest, städning av lägenhet, middag med pappa och Marie och en hel del annat smått och gott. En riktigt bra helg helt enkelt!
Men nu över till dagens recept som såklart är vegetariskt. Den här veckan blir det en god sparris- och potatissoppa med en böntopping. Och till den en osttoast. Oj, va gott det var!
Sparris- och potatissoppa med böntopping (6 port)
Ingredienser
200 g sparris
2 gula lökar
800 g potatis
2 vitlöksklyftor
5dl vatten
3 msk koncentrerad grönsaksfond
4 dl potatisvatten
1 dl créme fraiche
250 g borlottibönor (avrunnen vikt)
150 g körsbärstomater
2 nävar örter
Osttoast
Gör såhär
Hacka sparrisen. Skala och grovhacka lök. Skala och hacka vitlök. Tvätta potatisen och skär i tärningar. Lägg potatisen i en kastrull och täck med vatten. Låt koka ca 8-10 minuter tills den är nästan färdigkokt. Under tiden, hetta upp en kastrull med smör och fräs sparris, lök och vitlök. Fräs tills det blir mjukt och tillsätt sedan 5 dl vatten och grönsaksfonden. Låt koka 5 minuter och mixa sedan slätt. Tillsätt sedan 4 dl av potatisvattnet och créme fraichen och låt koka upp. Smaka av med salt, svartpeppar, pressad citron och chili flakes. Ha sedan i potatisen och låt puttra ihop någon minut.
Blanda bönor med tomatklyftor och finhackade örter. Servera soppan med böntoppingen och osttoast.
Lämna ett svar