fbpx
På helgen tycker jag absolut man kan lyxa till middagen med förrätt eller efterrätt eller varför inte både och. Denna förrätt är rätt rejäl och passar utmärkt om man är väldigt hungrig, har en lättare varmrätt eller helt enkelt bara har några timmar på sig att äta middag och man älskar mat. Detta var även första gången jag pocherade ägg men det gick rätt bra ändå tycker jag. Våga testa!

Sparrismacka med pocherat ägg och citronhollandaise (4 port)

Ingredienser
Citronhollandaise:
200 g smör
2 äggulor
2 msk vatten
0,5 tsk färskpressad citronsaft
0,25 st citron – rivet skal
Pocherat ägg:
4 ägg
1,5 l vatten
1 dl 12% ättikssprit
1 msk salt
 
4 skivor bröd
1 knippe grön sparris 
 
Gör såhär
Citronhollandaise: Smält smöret. Fyll en större kastrull till hälften med vatten och placera en mindre kastrull inuti den större. Blanda äggulor och vatten i den lilla kastrullen. Hetta upp vattnet i den undre kastrullen, men låt det inte börja koka. Rör konstant i äggsmeten tills den börjar tjockna en aning. Lyft bort kastrullen från vattenbadet och värmen och häll ner det smälta smöret i en tunn stråle under konstant och kraftig vispning utan att ta med smörets mjölkvita bottensats. Smaksätt såsen med saft och skal från citronen samt salt.
Sparris: Hetta upp smör i en stekpanna och fräs sparrisen ett par minuter. Krydda med salt och svartpeppar.
Pocherat ägg: Koka upp vatten, ättika och salt i en vid kastrull. Knäck försiktigt äggen i varsin liten kopp. Vispa kraftigt i det kokande vattnet med en ballongvisp så att vattnet virvlar runt. Stjälp försiktigt i 2 ägg i det virvlande vattnet och låt dem koka i cirka 2 minuter. Rör under tiden försiktigt runt med en hålslev eller visp så att vattnet ständigt virvlar runt, men var försiktig så att du inte kommer åt själva äggen; de går lätt sönder. Ta upp äggen med en hålslev och lägg upp på en flat tallrik. Upprepa proceduren med de två resterande äggen.
Smörstek brödet och toppa med sparris, hollandaise och pocherat ägg.
 

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b