Maillista

Nu när det är sparrissäsong så får man passa på. Sparris kan man använda till mycket och jag varierar gärna från sallader, grillat, förrätt, varmrätt eller varför inte soppa. I den här rätten fick sparrisen vara huvudperson med parmesan som biroll. Det fick bli en väldigt god paj som funkar som både förrätt eller varmrätt. Jag serverade denna sparrispaj i smala bitar som förrätt tillsammans med créme fraiche och tångcaviar och det blev väldigt gott! Men såklart funkar det utmärkt som varmrätt med en sallad till.

P4240120 sparrispaj

Sparrispaj med parmesan och solrosfrön

Ingredienser
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
150 g smör
2 msk vatten

500 g grön sparris
4 ägg
2 dl grädde
100 g färskost
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
100 g parmesanost
1 dl rostade solrosfrön

Gör såhär
Lägg tärnat smör, mjöl och salt i en bunke och nyp ihop till en smulig deg. Kör i matberedare om du föredrar det. Tillsätt sedan vatten och knåda till en fast deg. Tryck ut den i en smörad pajform och nagga botten med en gaffel. Ställ in i kylen 30 minuter.
Sätt på ugnen på 200 grader och förgrädda pajen 10 minuter.
Ansa sparrisen och koka de 2 minuter i lättsaltat vatten och skölj sedan kallt. Ta undan några hela sparrisen och dela ner resten i grova bitar.
Riv parmesan. Vispa ihop ägg, grädde, färskost, parmesan, solrosfrön, salt, svartpeppar och cayennepeppar. Lägg i sparrisbitarna och toppa med de hela sparrisarna överst och lägg i ett fint mönster om du önskar. Häll på äggblandningen och grädda sedan i ugnen ca 30 minuter.

P4240096 sparrispaj

0

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a