Maillista

Måndag innebär nytt vegetariskt recept här på bloggen vilket denna vecka är en krämig sparrisrisotto. Vi äter ganska mycket risotto eftersom det är så enkelt att göra och är råvaror vi oftast har hemma. Vi har alltid ett paket risottoris, smör, lök, vin och någon ost. För visst ska det vara parmesan i en klassisk risotto men ibland testar vi faktiskt med andra lagrade ostar. Den här gången fick det bli prästost och det blev väldigt gott. Jag använde också fond istället för buljong eftersom jag hade fått möjligheten att testa fond från jobbet. Det gjorde också att fonden blev lite mörkare i färgen men för den som vill kan man såklart använda grönsaksbuljongtärningar istället. Jag pimpade risotton med citron och lite rostade frön. Mumsigt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sparrisrisotto med citron och fröströssel (4 port)

Ingredienser
4 dl risottoris
0,5 dl koncentrerad grönsaksfond
7 dl vatten
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
3 dl vitt vin
100 g riven lagrad prästost
350 g grön sparris
0,5 citron
50 g smör

0,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumpakärnor

Gör såhär
Rosta solrosfrön och pumpakärnor i en torr stekpanna.
Dela sparrisen i mindre bitar. Hetta upp smör i en stekpanna och stek sparrisen så den får fin färg. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg sedan på en tallrik och ställ åt sidan.
Koka upp fonden med vattnet.. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp rejält med olivolja i en tjockbottnad kastrull. Fräs lök och vitlök tills de blir mjukt. Ha sedan i riset och låt fräsa med några minuter så det blir genomskinligt. Tillsätt vinet och låt koka in. Tillsätt därefter varm buljong i omgångar (ca 1 dl i taget), låt koka in och upprepa därefter proceduren. Rör regelbundet.
När riset börjar bli färdigkokt men fortfarande har lite kärna kvar, späd med en liten skvätt buljong. Ha i skal och saft från citronen och rör ner ost och smör. Avsluta med att röra ner sparrisen och smaka av risotton med salt och svartpeppar.
Toppa med frön innan servering.

0

3 svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a