Nu är en stor låda i frysen full av julgodis efter den årliga julbaksdagen i lördags. Vi hade planerat att baka 10 sorters godis och kakor och sen kom vi på att vi kunde försöka skapa något mer recept på de ingredienser som blev kvar. Det resulterade i 3 sorter till så det blev totalt 13 sorter och snart har jag alla recept jag behöver för decembers alla juliga blogginlägg.

Men idag blir det inget juligt recept. Eller i och för sig kan ju den här pajen vara ett gott vegetariskt alternativ på julbordet. Det är nämligen en spenat- och fetaostpaj som dessutom blev piffad med lite fänkål. Mycket mumsigt!

pa270017_spenat_och_fetaostpaj

Spenat- och fetaostpaj med fänkål

Ingredienser
3 dl vetemjöl
100 g kallt smör
5 msk vatten
0,75 tsk örtsalt

Fyllning:
450 g fryst bladspenat
1 rödlök
0,5 fänkål
3 vitlöksklyftor
300 g fetaost
4 ägg
2,5 dl grädde
1 dl riven ost
0,5 tsk örtsalt
0,5 tsk svartpeppar

Gör såhär
Tina spenaten. Sätt på ugnen på 175 grader.
Lägg tärnat smör i en bunke tillsammans med vetemjöl, vatten och örtsalt. Arbeta snabbt ihop till en deg med händerna. Tryck ut i en pajform. Stick hål över botten med en gaffel. Grädda pajskalet i 7 minuter.
Skala och hacka löken och vitlök. Strimla fänkålen. Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs lök, fänkål och vitlök någon minut. Tillsätt den urkramade spenaten i stekpannan och fräs några minuter så vattnat kokar bort.
Skär hälften av fetaosten i tärningar och blanda ner i spenatblandningen. Bred ut spenatblandningen i pajskalet. Ta resten av fetaosten och smula över spenatblandnigen. Blanda sedan ihop ägg, grädde, riven ost, salt, svartpeppar och en gnutta cayennepeppar och häll äggstanningen över fetaosten.
Grädda spenatpajen mitt i ugnen i 40-45 minuter tills pajen fått fin färg och äggstanningen har stelnat.
Ta ut och låt spenatpajen svalna något innan servering.

0

4 svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.