Vi lagar inte lasagne speciellt ofta men varje gång jag gör det påminns jag om hur gott det är. Den klassiska lasagnen är ju med köttfärs men jag gillar även att variera och ofta blir det olika vegetariska varianter (som t ex den här öppna lasagnen med polenta och halloumi). Men har även gjort med tonfisk en gång och även kyckling och ricotta (inte de snyggaste bilderna men fokusera på recepten 😉 ). Och dagens recept är en spenatlasagne med svamp och mozzarella. Hoppas ni gillar den!

p9230208_spenatlasagne p9230234_spenatlasagne

Spenatlasagne med svamp och mozzarella (6 port)

Ingredienser
400 g lasagneplattor
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
200 g rotselleri
600 g fryst bladspenat
2 burkar krossade tomater (á 400 g)
0,5 dl tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk torkad oregano
200 g förvälld svamp

Bechamelsås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
2 dl keso

2 mozzarellaostar (à 125 g)
3 dl riven ost

Gör såhär
Sätt på ugnen på 225 grader. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär rotsellerin i små tärningar. Hetta upp en stekpanna med olja och fräs lök, vitlök och rotselleri några minuter. Tillsätt spenaten och låt puttra några minuter innan du tillsätter tomatpuré och oregano. Låt det fräsa en minut till och tillsätt sedan krossade tomater och buljongtärning. Låt puttra i ca 10 minuter. Smaka av med salt, svartpeppar och caynennepeppar och vänd ner svampen.
Smält smöret till bechamelsåsen i en kastrull. Vispa ner mjölet. Häll på mjölken under vispning och låt koka upp. Rör ner keso. Smaka av med salt och svartpeppar.
Smörj en ugnsfast form med smör. Varva sedan tomat- och spenatsås, lasagneplattor, bitar av mozzarella och bechamelsås. Översta lagret ska vara bechamelsås. Toppa med den rivna osten. Gratinera lasagnen i ugnen ca 35 minuter.

0

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.