Maillista

Augusti innebär kräftskivor och till det behöver man såklart tillbehör. Vi ska på kräftskiva i september men nyligen åt vi räkor och då testade jag ett pajrecept som passar utmärkt till kräftskivan. Det är en spenatpaj med lök och getost och den är såklart glutenfri. Sen gjorde vi även en jalapeñoaioli till. Andra tillbehör till kräftskivan kan du hitta härhär, här och här.

Spenatpaj med tomat

Ingredienser
Pajskal:
2,5 dl rena havregryn
2,5 dl majsmjöl
150 g smält smör
1 dl créme fraiche
Fyllning:
2 gula lökar
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
250 g djupfryst bladspenat
150 g getost
2 ägg
1 dl mjölk
1 dl grädde
100 g ost
2 tomater
Gör såhär
Sätt på ugnen på 200 grader. Blanda havregryn, majsmjöl, smält smör, créme fraiche och ett par nypor salt till en deg och tryck sedan ut i en smörad pajform. Förgrädda skalen 12 minuter tills den börjar få lite färg.
Tina spenaten. Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs lök och vitlök och tillsätt sedan spenaten och låt allt fräsa ihop ett par minuter. Häll spenatblandningen i pajskalet och lägg på skivad tomat och riven/smulad getost. Vispa ihop ägg med mjölk, grädde, riven ost, salt, svartpeppar och cayennepeppar och häll i pajformen. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter.
 
Jalapeñoaioli
Ingredienser
2 äggulor
3 dl olivolja
3 vitlöksklyftor
0,5 dl jalapeño
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
2 tsk pressad citron
Gör såhär
Skala vitlöksklyftorna och pressa ner i en liten skål. Vispa ner äggulorna. Häll sedan droppvis ner olivoljan. Rör flitigt hela tiden och häll inte i oljan för snabbt. Mot slutet kan oljan hällas i en fin stråle. Finhacka jalapeño och ha i aiolin tillsammans med senap, vinäger, pressad citron, salt och svartpeppar. 

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a