Maillista

Nu har jag haft min surdeg i några veckor och jag tycker det går bra. Jag har inga svårigheter att hålla den vid liv men jag har ännu inte fått in snitsen på surdegsbaket. Alla recept skiljer sig åt mycket och det tar ett tag att komma in i det och få flyt på bakandet. Är det någon av er läsare som har en surdeg hemma och vill berätta om nå gott recept eller andra tips?
 
I helgen åt vi som sagt kräftor och till det bakade jag surdegsbaguetter. De blev goda men inte det bästa brödet jag har bakat. Kan även bero på att jag var tvungen att baka dem dagen innan och de hann därför bli lite torra, baguetter är ju bäst nybakta! Men helt klart godkända 🙂
 

Surdegsbaguette (3 baguetter)

Ingredienser
Dag 1:
100 g rågsurdeg
250 g vatten
250 g vetemjöl
0,5 msk honung
Dag 2:
8 g jäst
450 g vetemjöl special
1 msk rapsolja
8 g havssalt
Gör såhär
Dag 1
Blanda alla ingredienserna i bunken till degblandaren eller hushållsassistenten. Blanda väl och täck degen med bakduk. Låt stå i rumstemperatur över natten eller minst fyra timmar.
Dag 2
Lös jästen i degen. Knåda sedan ner vetemjöl special. Knåda i 10 minuter med degblandare. Tillsätt oljan och saltet och fortsätt knåda ytterligare fem minuter. Lägg på en bakduk och låt degen jäsa i cirka en timme eller tills degen jäst upp till dubbel storlek.
Dela degen i tre lika stora bitar. Hantera bitarna försiktigt så du trycker ut så lite luft som möjlig ur degen. Rulla försiktigt till avlånga baguetter, lika långa som bakplåten. Strö mjöl på en baguetteplåt (eller bakplåtspapper eller smord plåt). Lägg baguetterna i fårorna skär snitt i bröden med en vass kniv. Låt baguetterna jäsa till dubbel storlek under bakduk i cirka en timme.
Värm ugnen till 275 grader. Spruta in vatten med en blomspruta för att få ånga i ugnen. Sätt in bröden och sänk värmen till 200 grader efter fem minuter. Grädda bröden i 14-18 minuter.
Låt baguetterna svalna något på galler innan de skärs eller bryts.
 
0

Inga svar än

  1. Millas Hälsoblogg

    Jag har bakat en del med surdeg men har inte riktigt knäckt koden ännu.
    Det blir bra men inte riktigt som jag vill med jäsningen.
    Har två recept på bröd med surdegsgrund på bloggen. Lycka till

    Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a