Maillista

I förra helgen hade vi heldag med min fina syster med familj. Vi började med att bada på Fyrishov innan vi åkte hem till oss och hade myskväll med trerättersmiddag. Vi började med en smakrik svampsoppa med sherry och till varmrätt lagade vi en mozzarellafylld lövbiff som vi serverade med ett tabascosmör. Smöret fick jag tips av från mamma som fått det från mormor. Det är superenkelt och väldigt gott! Till sist blev det en lutande blåbärspannacotta med kardemumma. Inspirationen till den kom från Jennys Matblogg.

 

 

Kantarell- och champinjonsoppa med sherry (4 port)

Ingredienser
1 gul lök
200 g kantareller
200 g champinjoner
5 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
3 dl vispgrädde
Några timjankvistar
1 dl vitt vin
6 cl sherry

Gör såhär
Skala och finhacka löken. Skär champinjonerna i mindre bitar. Dela eventuellt ner kantarellerna. Hetta upp smör i en kastrull och fräs löken tills den är glansig. Tillsätt sedan svampen och repad timjan och låt fräsa med ett par minuter. Tillsätt vatten och buljongtärning och låt puttra 10 minuter. Tillsätt vin, grädde och sherry och låt puttra 20 minuter till. Smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar.

Mozzarellafylld lövbiff med tabascosmör och honungsrostade rotfrukter (4 port)

Ingredienser
800 g lövbiff
Dijonsenap
2 paket mozzarella
Tabascosmör:
200 g rumsvarmt smör
2 tsk grön tabasco
0,5 citron
Rotfrukter:
2 morötter
1 kålrot
6-8 potatisar
2 vitlöksklyftor
1 msk honung
Gör såhär
Tabascosmör: Blanda rumsvarmt smör med cest och saft från citronen och tabascon. Krydda med salt och svartpeppar och smaka av med mer grön tabasco och låt stå kallt till servering.
Rotfrukter: Sätt på ugnen på 200 grader. Skala och skär morot och kålrot i stavar. Skär potatisen i klyftor. Häll lite olivolja på en plåt och lägg på morötter, kålrot och potatis. Ringla över lite honung, pressa över vitlöken och krydda med salt och svartpeppar.  Sätt in plåten i ugnen ca 25 minuter eller tills rotfrukterna är lagom mjuka.
Lövbiffen: Skär mozzarellan i skivor. Bred på ett tunt lager senap på lövbiffen och lägg på ett par skivor mozzarellaost på ena halvan. Vik ihop lövbiffen. Hetta upp smör i en stekpanna och stek lövbiffen ett par minuter på varje sida. Krydda med salt och svartpeppar. 


Lutande blåbärspannacotta med kardemumma (4 port)

Ingredienser
4 dl grädde
0,5 dl strösocker
1 tsk kardemumma
1 vaniljstång
2 gelatinblad
1,5 dl blåbär
Blåbär till garnering
Gör såhär
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Häll i grädde i en kastrull tillsammans med socker och kardemumma. Skär vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och tillsätt frön och stång i gräddblandningen. Låt koka upp på svag värme, när det kokat upp, ta bort från värmen och vispa ner gelatinbladen tills de löst sig helt. Häll i blåbären och mixa med stavmixer till en slät smet. Sila och häll sedan upp i glas. Ställ glasen i t ex en äggkartong så de lutar och ställ sedan i kylen minst 4 timmar. Dekorera med blåbär innan servering.
0

2 svar

  1. Anonym

    Det var verkligen huuur gott och mysigt som helst, tack systeryster <3 Du är grym!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a