I samarbete med vaktelägg.se
För ett tag sedan blev jag kontaktad av vaktelägg.se som berättade att deras nya sida precis skulle lansera. Där kan man beställa vaktelägg (och lite olika tillbehör) hem till sin brevlåda och på hemsidan har de en bunt recept med inspiration vad man kan göra med dessa små, fina ägg. Jag blev nyfiken och jag tog beslut om att gärna testa denna produkt då jag aldrig lagat mat med vaktelägg förut.
Nästa fundering var vilken typ av rätt jag skulle göra och hur jag ska använda vaktelägget på bästa sätt. Jag läste på en del, försökte hitta inspirerande recept och tips på hur man bäst tillagar detta gulliga ägg. Jag har nu testat att både koka och pochera äggen och kan säga att det inte var så svårt alls. Jag var nervös att det skulle bli fel tid, inte gå att skala osv men det gick strålande lätt. Eftersom jag gillar hur ett pocherat ägg blir som en krämig sås som binder ihop rätten så fick det bli en förrätt med just pocherat vaktelägg – en svamptoast! Kanske kan det bli förrätten till nyårsafton?
Svamptoast med pocherat vaktelägg (4 port)
Ingredienser
500 g champinjoner
1 dl vispgrädde
4 skivor surdegsbröd
Pocherade ägg:
4 vaktelägg
1 dl vatten
1 dl ättikssprit (12%)
1 dl finriven parmesanost
Hackad persilja
Tryffelolja
Gör såhär
Borsta rent och hacka svampen.
Blanda 1 dl vatten med 1 dl ättikssprit i en skål. Skär av toppen på ett ägg med en vass kniv och pilla bort skallocket och stjälp upp ägget i ättiksblandningen. Upprepa med alla fyra ägg och låt ligga i blandningen ca 5 minuter. Koka sedan upp vatten med salt och sänk värmen så det sjuder. Rör en virvel medsols i vattnet och vänd försiktigt ner äggen med ättiksblandningen i kastrullen och låt äggen sjuda 1 minut (vitan ska vara fast). Fiska sedan upp med hålslev och lägg i en bunke med kallt vatten.
Hetta upp smör i en stekpanna och stek svamp så all vätska är borta. Krydda med salt, svartpeppar och cayennepeppar. Tillsätt sedan grädde och låt koka ihop.
Ta en ny stekpanna och smörstek brödet på båda sidor.
Lägg på svampen på brödet och strö sedan över finriven parmesan och finhackad persilja. Lägg på ett ägg och stick hål på det och toppa med lite tryffelolja.