Maillista

Veckorna flyger fram och idag är det fredag igen och därför tänkte jag passa på att bjuda på en två-rätters helgmiddag. Som jag skrev förra helgen spenderades söndagskvällen hos mamma med god mat som vanligt. Mammas mat är fantastisk och hon är en stor inspirationskälla för mig! Så idag bjuder jag på recepten från i söndags: en sydafrikansk kycklinggryta med en underbar och annorlunda chokladcheesecake till efterrätt.

 

 

 

Sydafrikansk kycklinggryta

Sydafrikansk kycklinggryta (4 port)

Ingredienser
4 kycklingfiléer
2 gula lökar
2 vilöksklyftor
2 morötter
8 potatisar
2 burkar krossade tomater
5 dl vatten
4 kryddnejlikor
1 kanelstång
2 lagerblad
2 msk curry
1 tsk malen kardemumma
1 tsk spiskummin
1 tsk chilipeppar
 
Gör såhär
Skär kycklingen i mindre bitar (ca 2×2 cm). Skala och skiva löken. Finhacka vitlöken. Skala morötterna och skär i stavar. Skala potatisen och skär i bitar. Hetta upp smör i en stor kastrull och fräs löken och vitlöken ett par minter. Ha sedan i alla kryddor och fräs 2 minuter till. Lägg sedan i kycklingen och blanda väl. Ha sedan i krossade tomater och vatten och låt småkoka under lock ca 30 minuter. Lägg sedan ner potatis och morötter och låt småputtra 20 minuter till. Smaka av med alt och svartpeppar. Servera med sallad och matlagningsyoghurt.
 

Choklad- och cheesecaketårta

Ingredienser
Chokladsmeten:
2 ägg
3 dl strösocker
150 g smör
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Cheesecakesmet:
400 g naturell färskost
2 ägg
15 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
Gör såhär
Smöra och bröa en form med löstagbar botten. Sätt på ugnen på 200 grader.
Chokladsmeten: Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker. Ta en ny bunke och blanda vaniljsocker, bakpulver, vetemjöl och kakao och häll i det i äggsmeten. Häll i det smälta smöret och rör till en jämn smet. Häll i smeten i formen och grädda i ugnen i 15 minuter.
Cheesecakesmeten: Vispa ihop ägg, vaniljsocker och strösocker. Rör ned färskosten tills smeten är jämn. Är chokladsmeten gräddats i 15 minuter tar du ut formen och häller försiktig på cheesecakesmeten (häll i kanterna där kakan är mer stabil). Grädda i ugnen 30 minuter till (lägg på folie efter halva tiden).
Servera kakan med glass och rårörda hallon.
0

Inga svar än

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a