I somras så skördade jag de sista rabarberna sent och visste inte vad jag skulle göra av de så jag strimlade de och frös in. Så lyxigt att ta fram rabarber på vinterhalvåret och koka marmelad eller göra en god paj. Jag älskar att ha ett par olika marmelader till ostbrickan. Det känns lyxigt och förhöjer smakerna. Jag uppskattar marmelader som inte är för söta. Jag tar mindre socker än många då jag tycker syrlighet ger marmeladen ett lyft.
När man jobbar med rabarber kan sötman variera väldigt mycvket så man får alltid anpassa receptet efter hur syrlig rabarbern är. Här har jag blandat med clementin och de brukar ju vara söta och bidrar därför med sötma till marmeladen. Kardemumma är en given favorit när det kommer till rabarber så den fick följa med även här.
På bilden har jag mitt fröknäcke, smör och en lagrad ost. Uppepå det en klick av syrlig rabarbermarmelad. Så himla gott! Jag älskar verkligen fröknäcke och äter det gärna istället för knäckebröd (mycket mer näring och nyttigheter) men även till ostbrickan eller om man har någon hummus eller annan röra som snacks innan middagen. Viktigt att toppa fröknäcke med flingsalt.
Syrlig rabarbermarmelad med clementin och kardemumma
Ingredienser
600 g rabarber
4 clementiner
0,5 dl vatten
2 dl strösocker
1,5 tsk malen kardemumma
1 krm natriumbensoat
Gör såhär
Strimla rabarber. Skär bort skalen på clementinerna och skär i tärningar. Lägg rabarber, clementiner, vatten och socker i en kastrull. Låt koka upp och låt puttra 20 minuter. Tillsätt kardemumman och låt puttra ett par minuter till. Ta sedan bort en sked med marmelad och lägg i ett glas. Rör ner natriumbensoat så det löser upp sig och häll sedan tillbaka i kastrullen. Ta direkt av från plattan och låt svalna. Häll upp i väl rengjorda burkar och förvara i kylen.
Gillar du att göra egen marmelad? Kan varmt rekommendera denna krusbärsmarmelad med kardemumma.
Hej!
Min marmelad är typ rinnig och inte ett dugg röd, ska den liksom stelna till ?
den röda färgen kommer från mina rabarbers som var väldigt röda så det beror på hur dina rabarber var. Om den inte stelnar kan du alltid koka den lite längre men annars brukar den stelna när den svalnar 🙂
Svårt få marmelad att stelna på 2 dl socker!! Läste precis receptet men tänkte det kommer bli svårt koka väldigt länge!?
Förstår om den är syrlig!
Hej! Jag gillar syrliga marmelader och upplevde inga problem med konsistensen. Men självklart kan man addera mer socker om man önskar 🙂