fbpx

Betalt samarbete med Gutfeelinglabs

Som ni vet så började jag förra året intressera mig alltmer för antiinflammatorisk kost och tarmflora. Jag tycker det är väldigt intressant att lära mig mer om hur vi kan påverka vår hälsa med hjälp av kost. För mig känns det viktigt att ge min kropp den näring som den behöver och undvika sånt som jag mår dåligt av. Redan för flera år sedan märkte jag hur mina eksem påverkades av maten jag stoppade i mig och det är därför jag äter glutenfritt sedan flera år tillbaka. Jag tycker det är så lätt att motivera en förändring i kosten när man märker sån tydlig skillnad. Mina eksemproblem har varit väldigt jobbiga så valet var enkelt.

Så förutom att äta glutenfritt har jag även börjat experimentera med hur jag kan boosta kroppen och stoppa i mig sånt som får mig att må bra, även på lång sikt. Så jag bestämde mig för att jag ville lära mig mer om tarmflora och hur jag kan påverka den och då kändes det självklart att börja med att testa min tarmflora. Jag är därför stolt att berätta att jag har ett samarbete med Gutfeelinglabs som gör tarmfloratest (rabattkod finns längre ner!). Det finns många studier som visar att tarmfloran kan påverka välbefinnandet. Tarmfloran kan ha inverkan på vårt immunförsvar, hur vi mår samt tarmslemhinnans barriärfunktion.

Tarmflora - Gutfeelinglabs

Testa din tarmflora

Så i slutet av förra året fick jag hem ett kit för att testa hur min tarmflora mår. Man skickar alltså in ett bajsprov och får det analyserat och efter ett par veckor får man ett gediget svar med vetenskapligt dokumenterad information gällande kost och hur du kan hjälpa din tarmflora. Gutfeelinglabs fokuserar på tio utvalda markörer som de analyserar för att ge dig relevant information hur just din tarm mår. Jag kommer inte att berätta närmare om alla dessa faktorer men läs gärna med om de här. Dessutom får man också nu en komplett lista på alla identifierade tarmbakterier samt information om vilka man ska hålla ett öga på. Detta kan vara speciell intressant om man är överviktig, har IBS, typ 2 diabetes, eller inflammatoriska tillstånd i kroppen.

Mitt provresultat

Provresultatet visar hur mitt värde ser ut i jämförelse med ett spridningsintervall som uppmätts i en kontrollgrupp bestående av 3000 personer. Man kan få röd, gul eller grönt värde beroende på var i intervallet man ligger. Jag kommer inte gå in mer exakt på mina provsvar men alla färger var representerade. Med provresultatet följer det även med en inköpslista med livsmedel som kan hjälpa dig bygga upp en bättre tarmflora. Detta tycker jag är superbra då det blir väldigt enkelt att lägga till saker i din kost för att åka välmåendet i tarmen. Tre grejjer som jag kommer ändra i min kost:

 • Äta mer grönsaker och gärna större andel råa.
 • Försöka äta mer gröna bananer. Eftersom de snabbt blir gula och sen bruna kommer jag frysa in gröna bananer.
 • Använda mer kryddor i smoothies och matlagning. Fokusera på gurkmeja och ceylonkanel.

Grön smoothie för tarmfloran

Tack vare inköpslistan har jag nu börjat byta ut vissa saker i min kost. Utöver detta fick jag även en bok av min svärmor i julklapp som heter Välj Hälsa och handlar om god tarmflora och hur man kan göra val för att friskare liv. Jag började läsa boken när vi var på landet på jullovet och jag kunde inte släppa den. Så otroligt intressant med mycket vetenskaplig fakta och enkla grejjer att ta med sig in i vardagen.

Rabattkod – testa din tarmflora

För dig som också vill testa din tarmflora så har jag en rabattkod som ger 20% rabatt. Ange koden sandra hos Gutfeelinglabs så får du din rabatt.

Två recept för min tarmflora

Jag älskar rutiner och nu när jag jobbar hemifrån är det ännu lättare att äta bra mat till lunch tycker jag. Det är svårare att ha med sig en sallad som ska hålla sig fräsch i matlådan men nu njuter jag av fördelarna med hemmajobb och försöker äta sallader och bowls till lunch. Jag börjar ju dagen med en grön smoothie sedan länge och nu har jag gjort ett nytt recept där jag boostar min tarmflora ännu mer. Den blir krämig och så god!

Grön smoothie för tarmfloran

Krämig grön smoothie (2-3 glas)

Ingredienser
1 grön banan
100 g spenat
2 dl frysta gröna ärtor
1 avokado
1-2 tsk gurkmeja
2 torkade aprikoser
25 g färsk ingefära
0,75 dl pressad citron
5 dl vatten

Gör såhär
Lägg banan, spenat, ärtor, avokado, gurkmeja, aprikoser, ingefära, citron och vatten i en blender och mixa slätt. Om du använder mer färska grönsaker kan du lägga i ett par isbitar så den blir kall. Servera i glas och drick direkt.

Tarmflora - grön smoothie

I mitt provresultat stod det att jag skulle äta mer jordärtskockor vilket jag älskar så det tog jag fasta på och ska numera alltid ha hemma. Så i denna bowl fick det bli vitlöksrostade jordärtskockor. Så gott!!

Hälsobowl med rostade jordärtskockor

Hälsobowl med jordärtskockor (1 port)

Ingredienser
125 g rostade jordärtskockor (200 grader 20-25 min)
1 vitlöksklyfta
1 dl kokt quinoa
En näve spenat
En halv avokado
0,5 dl kokta gröna linser
1-2 msk kimchi

Några torkade tranbär
Tahinidressing

Gör såhär
Sätt på ugnen på 200 grader. Tvätta/skrubba jordärtskockorna och skär i halvor eller kvartar beroende på storlek. Lägg i en ugnssäker form och ringla över olivolja, pressa vitlök och krydda med salt och svartpeppar. Blanda runt och sätt in i ugnen 20-25 minuter.
Koka quinoan enligt anvisning.
Ta fram en djup skål och lägg jordärtskockor i en hög och fyll på med quinoa, spenat, avokado, linser och kimchi. Toppa med tranbär, tahinidressing och lite sesamfrön.

Tarmflora - Hälsobowl

5 svar

 1. Sandra Callermo

  I det här inlägget beskriver jag vad antiinflammatorisk kost är och hur min resa sett ut. Självklart bjuder jag på antiinflammatorisk recept.

  Svara

  Mentions

 • 💬 Nyttig acaibowl för tarmfloran • SandraCallermo.se
 • 💬 Supersallad med bönor, jordärtskocka och champinjoner • SandraCallermo.se
 • 💬 Bowl - guide och recept! • SandraCallermo.se - En matig livsstilsblogg!

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b