Det blev en tyst helg här på bloggen. Jag har haft fullt upp med att påbörja julfirandet, vara på dansshow och babyshower. Utöver det en mammig bebis och ett osamarbetsvilligt wordpress gjorde att jag fick ge upp att få till någon söndagslista. Men nu är jag på banan igen!

Tofupremiär

Tänkte börja denna vecka med att ge er ett härligt Instagramtips. Det är nämligen kontot som heter Grönt och gott som innehåller massa smarriga vegetariska recept. Där hittade jag denna magiska tikka masala med tofu. Jag har aldrig lagat med tofu förut så jag kände när jag läste detta recept att nu är det dags. Eftersom tofun i sig inte smakar alltför mycket passar den utmärkt i en kryddig rätt som denna. Såsen blir så len, smakrik, kryddig och alldeles perfekt. Smaka av med kryddor efter egen smak.

Jag tror denna rätt även skulle passa utmärkt med halloumi. Det får bli nästa gång!

Tofu tikka masala (6 port)

Ingredienser
800 g fast tofu
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
Några cm ingefära
2 msk gul curry
2 tsk gurkmeja
2 tsk spiskummin
2-3 msk garam masala
2 lagerblad
1 tsk malen kardemumma
2 dl vatten
2 burkar krossade tomater (á 400 g)
1 dl créme fraiche
1 lime

6 port ris
1 broccoli

Gör såhär
Skär tofun i tärningar. Hetta upp olja i en stekpanna och stek tofun så den får fin färg. Krydda med hälften av garam masalan. Lägg sedan tofun åt sidan på en tallrik.
Skala och skär löken i smala båtar. Skala vitlöken. Hetta upp olja i en traktörpanna och fräs löken med pressad vitlök och finriven ingefära. Tillsätt curry, gurkmeja, spiskummin, resten av garam masala, lagerblad och kardemumma och låt fräsa en minut. Tillsätt vattnet och låt det bli en krämig röra. Tillsätt sedan krossade tomater och låt koka ihop 10 minuter.
Koka riset enligt anvisning. Dela ner broccolin i buketter och lägg i kokande, saltat vatten 2 minuter.
Tillsätt créme fraichen i kryddsåsen och låt puttra några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Ta upp lagerbladen och mixa såsen slät.
Blanda sedan ner tofun i såsen och smaka av med kryddor och pressad lime.
Servera med ris och broccoli.

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.