Sen jag blev gravid har det här med att äta mer fisk här hemma gått åt pipsvängen. Jag är nämligen inte alls speciellt sugen på fisk och vissa dagar kan jag verkligen inte tänka mig det. Vissa fisksorter går bättre att äta medan andra inte alls känns lockande. Men samtidigt läser man om att det är viktigt att äta fisk för att få i sig omega3 så jag gör vad jag kan. Hittills har det blivit en hel del makrillmackor och det är faktiskt fortfarande gott.

Men så hittade jag torskrygg i frysen och tänkte att den fick gå åt när vi skulle ha gäster förra veckan. Sagt och gjort så skrev jag ihop ett recept på torskgryta med räkor och kräftor och massa annat gott och tänkte att i värsta fall kan jag ju äta bröd och aioli. Men den blev så god att till och med jag åt en rejäl portion. Betyget från gästerna var överväldigande och fick t ex höra att det nog var den bästa fiskgrytan hon hade ätit. Då blir man glad och varm i hjärtat! Så här kommer receptet på en grymt god fiskgryta. Och glöm inte att du kan variera fisk och grönsaker efter vad du föredrar.

P5030235 torskgryta

Torskgryta med räkor, kräftor och fänkål (8 port)

Ingredienser
800 g torsk
250 g räkor (skalade, avrunnen vikt)
175 g kräftstjärtar (avrunnen vikt)
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
350 g potatis
1 stånd fänkål
0,5 dl fisk- eller hummerfond
7 dl vatten
4 dl vitt vin
4 dl matlagningsgrädde
3 dl crème fraiche
3 msk tomatpuré
5 stjälkar selleri
2 paket saffran
2 tsk timjan
2 tsk fänkålsfrön
1 msk honung
0,5-1 citron

Majonäs
Vitlök

Bröd

Gör såhär
Mortla timjan, fänkål och saffran. Strimla purjolöken, finhacka vitlöken, dela potatisen i 1×1 cm kuber och dela fänkålen i bitar. Strimla sellerin. Hetta upp en stor gryta med smör och olja och fräs purjolök, vitlök, fänkål och hälften av sellerin några minuter. Tillsätt tomatpuré och kryddorna och låt fräsa 2 minuter till.
Tillsätt därefter potatis, vatten, fond, vin, grädde och créme fraiche. Låt sjuda cirka 10 minuter. Smaka av med honung och eventuellt lite mer salt och peppar.
Skär fisken i cirka 2×2 cm kuber. Lägg i fisken och resten av sellerin, koka upp och sjud tills fisken är klar. Tillsätt räkorna och kräftstjärtarna precis innan servering.
Servera soppan varm tillsammans med aiolin och bröd.

P5030258 torskgryta P5030266 torskgryta

0

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.