Maillista

Förra helgen hade vi inflyttningsfest här hemma med familj och släkt. Det blev en härlig kväll med rekord i antal människor i lägenheten samtidigt, god mat, fina presenter och mycket prat och mys. Nu har jag även gått igenom bilderna och recepten för kvällen och dessa vill jag såklart dela med mig av till er. Jag hittade inspiration till efterrätten hos Made By Mary så gjorde jag om det lite till min egen variant. En väldigt uppskattad efterrätt och gästerna gillade verkligen mina segkrispiga kardemummasnittar till. Håll koll på antal portioner på recepten då de skiljer sig åt lite då jag fick korrigera en del eftersom jag som vanligt lagade alldeles för mycket mat 😉 Läs, titta och njut!

Tranbärsbål med lime

 Ingredienser
5 dl koncentrerad tranbärsdryck
2 dl pressad lime
60 cl vodka
1,5 liter rosévin
2,5 l russchian
2,5 l sprite
Lingon
Lime
Is
Gör såhär
Lägg is, skivad lime och frysta lingon i en stor skål. Häll på vodka, vin, pressad lime, russchian och sprite. Blanda försiktigt och smaka av med det som behövs. 

 

 

Chili con carne (25-30 port)

Ingredienser
2,5 kg nötfärs
500 g morötter
5 gula lökar
7 vitlöksklyftor
3 röda chili
8 burkar krossade tomater
5 burkar kidneybönor
2 dl tomatpuré
4 dl rött vin
1 dl spiskummin
1 dl torkad oregano
1 dl torkad basilika
5 kanelstänger
1 msk kanel
1,5 dl kalvfond
1 msk chiliflakes
1 dl pressad citron
1 msk soja
25-30 port ris
Grönsallad
Gör såhär
Skala och finhacka lök. Kärna ur och finhacka chilin. Hetta upp en stekpanna med smör och fräs köttfärsen i omgångar och häll över i en stor kastrull. Använd samma panna för att fräsa lök och chili. Ha sedan i pressad vitlök, spiskummin, tomatpuré, oregano, basilika, kanel, kanelstänger och chiliflakes och låt fräsa ett par minuter. Häll därefter på krossade tomater, vin, soja och kalvfond. Låt småkoka i minst 1 timme (min fick puttra i ca 4 timnmar). Skölj bönorna. Smaka av med salt, svartpeppar och pressad citron. Skala och skiva morötterna och lägg i grytan tillsammans med bönorna och låt puttra 5 minuter till. Servera med ris och grönsallad.

Lingon- och vaniljpannacotta med minimaränger (35-40 port)

Ingredienser
Lingonpannacotta:
1 l lingon
2 l grädde
5 dl yoghurt
2 dl rörsocker
10 gelatinblad
Vaniljpannacotta:
2 l grädde
5 dl yoghurt
1,5 rörsocker
5 vaniljstång
10 gelatinblad
Dekoration:
Frysta lingon
Minimaränger
Gör såhär
Lingonpannacotta: Lägg gelatinbladen i kallt vatten minst 5 minuter. Blanda lingon tillsammans med rörsocker och grädde i en tjockbottnad kastrull. Ha på medelvärme och låt lingonen ligga och dra i grädden. Rör om då och då och låt grädden få ett uppkok. Dra kastrullen från platta och mixa slätt med en stavmixer och sila därefter lingongrädden genom en finmaskig sil. Låt den svalna något och rör därefter ner yoghurten och de urkramade gelatinbladen. Ställ ner i kallt vattenbad och kyl till rumstemperatur. Rör lite då och då. Häll upp i glas och ställ kallt i minst 3 timmar.
Vaniljpannacottan: Värm grädde, rörsocker och vaniljstång samt innanmäte på medelvärme. Lägg gelatinbladen i kallt vatten minst 5 minuter. När grädden fått ett uppkok, dra av från värmen och fiska upp vaniljstängerna. Krama ur gelatinbladen och rör ner i den varma grädden. Ställ i vattenbad tills den blivit kall, rör då och då. Häll vaniljpannacottan ovanpå lingonpannacottan i ett lika tjockt lager, ställ kallt i minst 3 timmar.
Toppa pannacottan med lingon och minimaränger.
 
 

Kardemummasnittar med mandel (ca 30 st)

Ingredienser
100 g rumsvarmt smör
1 dl rörsocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk rörsockersirap
1 msk kardemumma
1 msk vaniljrörsocker
1 krm salt
0,5 dl hackad mandel
Gör såhär
Sätt på ugnen på 175 grader. Vispa ihop smör och rörsocker. Ta en ny bunke och blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kardemumma och salt. Rör ner de torra ingredienserna i smörblandningen och ha sist i sirapen. Knåda till en deg som du delar i tre delar. Rulla ut dem till längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till längderna med en gaffel och grädda mitt i ugnen 10-14 minuter. Låt svalna något innan du skär dem i snittar.
0

Inga svar än

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a