fbpx

I samarbete med Gårdssällskapet

Vi brukar inte laga så mycket julmat eftersom vi inte är hemma något i juldagarna utan vi åker runt till våra familjer som snällt lagar julmat till oss och vi bara äter. Jag brukar ofta bidra med någon sill (recept kommer ca 4 dagar innan jul för den som vill ha någon ny sort på årets julbord). Men i år har jag även hjälpt till med en del julköttbullar som vissa av er kanske såg på Instagram häromdagen. Jag har gjort både vanliga julköttbullar (men nytt recept) sen har jag gjort en variant med viltfärs samt en vegetarisk. De vegetariska har jag levererat hemma till svärföräldrarna och har inte fotat de med receptet jag gjorde var från Sara på vardag.nu och de är gjorda på mandelmjöl. Jag gjorde precis som receptet men la till 1 tsk malen kryddpeppar. Jag kokade de och sen fryste in, så steker vi på de på julafton. Mums!

Här nedan kommer recepten på köttbullar med nötfärs och köttbullar med viltfärs. Gör gärna de nu (och gör i ugnen så slipper du stekoset) och sen kan man antingen värma i ugnen/micron eller steka på de när det är dags för julbord. Bra med allt som går att förbereda!

Julköttbullar med kryddpeppar

Julköttbullar med kryddpeppar

Ingredienser
1 kg nötfärs
1,5 dl ströbröd
3 dl grädde
1 gul lök
3 msk koncentrerad oxfond
2 ägg
2 tsk salt
1,5 msk dijonsenap
2 tsk malen kryddpeppar
0,5 tsk svartpeppar

Gör såhär
Ställ ugnen på 225 grader. Rör ihop ströbröd med grädde och låt svälla i 10 minuter. Skala och riv löken. Blanda köttfärsen med lök, fond, ägg, salt, senap, kryddpeppar och svartpeppar. Rör sedan ner gräddblandningen och rör om. Lägg bakplåtspapper på en plåt och börja rulla köttbullarna och lägg på plåten.
Alternativ 1: När du rullat klart, sätt in plåten i ugnen och grädde tills de fått fin färg och är genomstekta (10-20 minuter). Det beror på hur stora du gör men jag gjorde ganska små (drygt 100 st) och då lät jag de stå inne 10 minuter och sen fryser jag in de och steker på när jag tar fram till julbordet.
Alternativ 2: Stek köttbullarna i smör i en stekpanna till de fått fin färg och är genomstekta.

Viltköttbullar med enbär och timjan

Viltjulköttbullar med timjan och enbär

Ingredienser
1 kg viltfärs
1,5 dl grädde
1 dl ströbröd
1 gul lök
2 msk viltfond
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 tsk mald kryddpeppar
1,5 tsk torkad timjan
15 enbär
2 msk dijonsenap
2 ägg

Gör så här
Sätt på ugnen på 225 grader. Blanda ströbröd med grädde och låt svälla 10 minuter. Skala och riv löken. Mortla timjan och enbär. Blanda ihop färsen med lök, viltfond, salt, svartpeppar, kryddpeppar, timjan, enbär, dijonsenap och ägg. Rör ner ströbrödsblandningen.
Lägg bakplåtspapper på en plåt och rulla köttbullarna och lägg på plåten.
Alternativ 1: När du rullat klart, sätt in plåten i ugnen och grädde tills de fått fin färg och är genomstekta (10-20 minuter). Det beror på hur stora du gör det men jag gjorde medelstora (ca 70 st) och då lät jag de stå inne 15 minuter och sen fryser jag in de och steker på när jag tar fram till julbordet.
Alternativ 2: Stek köttbullarna i smör i en stekpanna till de fått fin färg och är genomstekta.

    Mentions

  • 💬 Julköttbullar utan ägg, mjölk och gluten • SandraCallermo.se
  • 💬 Köttbullar utan ägg, mjölk och gluten • SandraCallermo.se
  • 💬 Veganska julköttbullar • SandraCallermo.se - En matig livsstilsblogg!

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b