Maillista

Igår var det julafton nr 1 som firades hemma hos systeryster med pappa, Marie och Felizia. Jag och David ska fira med pappa även nästa helg men då kunde inte syrran och hennes familj så då fick det bli lite dubbelt. Bonus om du frågar mig! Jag älskar verkligen jul och jag tycker det är så otroligt mysigt med allt från mat, godis, julklappar, tända ljus, glögg och soffmys! Dock blev Theos första möte med jultomten inte helt glatt. Han var lite ledsen redan innan och när tomten kom blev det för mycket och han blev jätteledsen. Men så fort han fått sitt första paket med ett par supersnygga byxor var allt frid och fröjd igen.
 
Vi hjälptes åt med maten till julbordet så vi bidrog med tre sorters sill, griljerad julskinka och en väldans massa julgodis. Så nu tänkte jag dela med mig av de sillar jag gjorde som alla blev väldigt goda. Grundreceptet till dijonsenapsillen hittade jag hos Landley och den med lingon och ingefära hos Smaskens. Sen gjorde jag om de lite efter tycke och smak. Alla tre gick hem hos familjen!

 

Sill med lingon och ingefära

Ingredienser
1 förp 5-minuterssill
1 liten rödlök
50 g färsk ingefära
1,5 dl lingon
10 hela svartpepparkorn
Gör såhär
Häll av lagen i en skål. Skär sillen i portionsbitar. Skala ingefäran och skär den i tunna skivor. Skala och halvera rödlöken och strimla fint. Varva sill, svartpeppar, rödlök, ingefära och lingon i en burk och häll sedan över lagen. Låt stå minst ett dygn innan servering.

Dijonssenapssill med honung

Ingredienser
1 förp 5-minuterssill
2,5 msk dijonsenap
2,5 msk skånsk senap
1,5 msk flytande honung
5 cm purjolök
2 tsk lime
2 dl creme fraiche
1 kvist färsk dill
Gör såhär
Häll av lagen. Skär sillen i portionsbitar. Strimla purjolöken fint. Rör ihop dijonsenap, skånsk senap, honung, purjolök, créme fraiche och pressad lime. Riv ner små kvistar av dill. Blanda ner sillen i såsen och häll ner i en burk. Låt stå ett dygn innan servering.

Champagnesill

Ingredienser
1 förp 5-minuterssill
2 dl crème fraiche
1 dl mousserande vitt vin
5 cm purjolök
1 burk rom (ca 75 g)
Gör såhär
Låt sillen rinna av och skär i mindre bitar. Strimla purjolöken. Blanda crème fraiche, rom och purjolök och krydda med svartpeppar. Rör sedan försiktigt ner champagnen. Vänd ner sillen och häll upp i glasburk. Ställ svalt i minst ett dygn.

 

0

Inga svar än

  1. Kjersti

    Sillarna ser jättegoda ut! Champagnesill var något nytt för mig, det har jag varken sett eller gjort själv. Och vilken söt "silltomte"! Ha en fortsatt fin adventstid!

    Svara
  2. Remsan

    Perfekt att sprida ut firandet lite. Sillen är bland det bästa på julbordet tycker jag. Älskar alla sorter.
    Vilken otroligt fin gran! Den ser ut som de tecknade på julkorten man kan köpa.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.