fbpx
För ett par veckor sedan bjöd vi vänner på middag och dessa recept har jag ännu inte hunnit få ut på bloggen mitt i allt jobb och andra recept. Vill ju gärna få en bra mix av vardagsrätter, festmåltider, frukostrecept osv så ibland kommer inte allt upp direkt. Denna trerättersmeny gick snabbt att göra och blev väldigt lyckad. Använd små brödskivor till förrätten annars blir det väl mycket 🙂 Oreganopotatisen till varmrätten hittade jag hos Stina som är en underbart glad tjej som lyser upp vilken grå dag som helst. 

 

Briesnittar med 3 sorters marmelad (4 portioner)
Ingredienser
12 små skivor mjukt bröd
200 g brieost
3 sorters marmelad (jag hade plommon, pumpa och tomat)
Ruccola
Gör såhär
Sätt på ugnen på 225 grader. Bred på smör på bröden. Lägg snittarna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg en skiva brieost på varje brödskiva och klicka på lite marmelad på varje snitt. Sätt in i ugnen ca 5 minuter, tills de fått fin färg. Lägg på en bädd av ruccola.

Entrecote med oreganopotatis med fetaostsallad (4 port)

Ingredienser
800 g entrecote
Oreganopotatis:
1,5 kg potatis
2 dl olivolja
1 dl vatten
1 citron
2 msk torkad oregano
Sallad:
Gröna blad
1 ask cocktailtomater
200 g fetaost
0,5 rödlök
Gör såhär
Entrecote:Marinera köttet ett par timmar innan tillagning och se till att köttet är rumstempererat vid tillagning. Hetta upp en stekpanna med smör och stek köttet 1-2 minuter per sida och låt ligga och vila 5 minuter innan servering.
Oreganopotatis: Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisen i klyftor. Lägg potatisen på en plåt med höga kanter. Blanda olivolja, vatten och cest och saft från citronen. Slå på citronblandningen över potatisarna. Krydda med oregano, salt och svartpeppar och rör runt.
Ställ in plåten i nedre delen av ugnen. Grädda i ca 40-50 minuter och rör om då och då. När potatisen är mjuk, ställ plåten högre upp i ugnen och grilla på 10 minuter till.
Sallad: Halvera tomaterna och skär fetaosten i tärningar. Skala rödlöken och skär i fina strimlor. Blanda ihop med salladsbladen.
Vi serverade två färdiga såser till: Lallerstedts rosébea och mangochilisås.

Fläderpannacotta med limemarinerade jordgubbar (6 port)

Ingredienser
4 gelatinblad
1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
2 dl koncentrerad flädersaft
250 g jordgubbar
1 lime
Gör så här
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, vaniljstång och frö, låt småputtra 10 minuter och dra sedan av från värmen. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i grädden. Plocka upp vaniljstången och häll i saften. Häll upp i glas och låt stå kallt i 3 timmar. Rensa och skör i tärningar, blanda med cest och saft från limen och smaka eventuellt av med lite socker. Låt stå kallt minst 1 timme.
0

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.