Varje år gör jag två olika sillar till jul. En krämig och en klar sill. Det är roligt att testa nya smaksättningar så varje år försöker jag testa nå nytt. I år blev det en krämig pepparrotssill med sultgurka och sen gjorde jag en Brantevikssill som är med rödlök, citron, dill och kryddpeppar. Både blev succé på julbordet i lördags!

Brantevikssill

Ingredienser
2 förp 5-minuters inläggningssill (à 420 g)
1-2 rödlökar
0,5 kruka dill
1 citroner
1 lagerblad
1,5 msk kryddpeppar
0,5 msk vitpeppar
0,5 msk svartpeppar

Gör såhär
Sila av lagen från sillen och spara i en skål. Skär filéerna i bitar.
Skala och strimla löken fint och lägg i en skål. Tillsätt citroncest, smulat lagerblad och hackad dill. Mortla kryddpeppar och tillsätt i skålen. Mortla svartpeppar och vitpeppar och tillsätt även dessa och blanda ihop. Varva sillen med kryddblandningen i en glasburk och avsluta med att fylla upp med lagen.

Pepparrotssill med saltgurka

Ingredienser
2 förp 5-minuters inläggningssill (à 420 g)
4 saltgurkor (ca 170 g avrunnen vikt)
3 dl smetana
2-3 msk riven färsk pepparrot
1,5 msk flytande honung
1,5 msk pressad citron
1 dl kruka gräslök

Gör såhär
Häll av sillen och skär filéerna i bitar. Skala och riv pepparrot. Strimla gräslöken fint.
Finhacka gurkorna och blanda med smetana, pepparrot, honung, citron och gräslök. Krydda med svartpeppar och lite salt (tänk på att sillen är salt). Avsluta med arr röra ner sillen. Häll upp i väl rengjord burk och låt stå åtminstone över natten.

0

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.