Jag lagar alltmer vegetarisk mat här hemma och jag gillar det verkligen. Och det blir ju trots allt mest vardagsmat man lagar och vi är dåliga på att äta vegetariskt på helgen och som lite festligare mat. Så för ett tag sedan när jag läste hos min kära vän Helena och hittade det här receptet så sparade jag det bland favoriterna direkt. Detta skulle jag laga!

Ugnsbakad rotselleri med potatispuré, brynt citronsmör och hasselnötter

Och nu har jag gjort det. Har såklart ändrat lite och gjort om en del men i det stora hela har jag Helena att tacka. Vilken toppenrätt och vilken härlig vegetarisk middag. Wow!

Ugnsbakad rotselleri med potatispuré, brynt citronsmör och hasselnötter

Ugnsbakad rotselleri med potatispuré, brynt citronsmör och hasselnötter

Ugnsbakad rotselleri med potatispuré, brynt citronsmör och hasselnötter (4 port)

Ingredienser
Ca 800 g rotselleri
Jordärtskockspuré:

Potatispuré:
1 kg potatis
1 dl grädde
3 dl mjölk
0,75 dl hackad persilja

Brynt citronsmör:
100 g smör
1 msk pressad citron

1,5 dl hasselnötter
Parmesan

Gör såhär
Sätt på ugnen på 175 grader. Gör rent alternativt skala rotsellerin och lägg den sedan i aluminiumfolie. Lägg den i ugnen 1,5-2 timmar så den blir mjuk raktigenom.
Skala potatisen och skär i bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med grädde och mjölk och låt koka upp. Låt sedan puttra under lock tills potatisen är mjuk (ca 20 minuter). Rör om då och då. Häll sedan vätskan i en skål men spara det så du kan späda med det. Mixa potatisen till en puré och späd med gräddmjölken till önskad konsistens. Krydda med salt och svartpeppar och rör ner hackad persilja.
Lägg smöret i en kastrull och bryn det. Det är klart när bubblorna blir som ett vitt skum och smöret är bärnstensfärgat. Häll då över i en liten kanna och rör ner pressad citron.
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna och när de fått färg kan du lägga de på en kökshandduk och gnugga med handduken så skalen försvinner.
Riv parmesanen.
Skär rotsellerin i tjocka skivor (halvera om du vill). Hetta upp smör i en stekpanna och stek skivorna så de får fin färg.
Servera potatispurén i botten och lägg på rotselleri, hackade nötter, parmesan och brynt smör.

0

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.