Valborg är här och det kan firas på många olika sätt. De senaste åren har vi firat stort i Uppsala med start på Kvalborg den 29 och sen pågår det i sisådär 3 dagar med häng i parken, champagnefrukost, grillning och väldigt mycket skoj som händer. I år tar vi det lite mer lugnt och ska hem till svärföräldrarna ikväll och bli bjudna på middag, ha riktigt mysigt och kanske ta en promenad till elden. Det bli alldeles lagom!
Och för er som kanske ska ha gäster på middag och inte riktigt bestämt hela menyn klart tänkte jag här ge ett fantastiskt gott efterrättstips! Receptet kommer ursprungligen från MadeByMary och allt hon gör bli garanterat gott. Jag älskar hennes blogg och blir så inspirerad av det hon gör. Tänk att kunna fota som hon gör, vilken dröm! Hennes foton 100 gånger finare än vad mina blev (speciellt den här gången) men kolla gärna på hennes foton, testa denna pannacotta och njut till fullo!
Vaniljpannacotta med salt kolasås (4 port)
Ingredienser
6 dl grädde
3 gelatinblad
3 msk rörsocker
1 vaniljstång
Kolasås:
1,25 dl rörsocker
1,75 dl vispgrädde
15 g smör
En nypa salt
Flingsalt
Gör såhär
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Dela vaniljstången och skrapa ur innanmätet och lägg i en kastrull tillsammans med socker och grädde. Låt gräddblandningen koka upp och låt sedan svalna några minuter innan du rör ner de urkramade gelatinbladen. Häll upp i glas och ställ i kylen minst 3 timmar.
Kolasås: Häll sockret i en tjockbottnad kastrull och värm på låg värme tills sockret börjar smälta i kanterna och bli ljusbrunt och rör då försiktigt. Låt sockret smälta tills det får en mörkare färg och vispa då ner grädden lite i taget och höj sedan värmen till medel. Låt koka i ca 4 minuter. Dra kastrullen från plattan och rör ner smöret och en nypa salt och rör tills smöret smält helt. Låt svalna helt i rumstemperatur.
När den är rumstempererad, häll kolasåsen på pannacottan och toppa med lite flingsalt.