Förra veckan höll jag en live där jag pratade om livsdesign och mat där jag gav en hel del tips för att göra vardagsmaten godare, enklare och smartare. Och då slog det mig att det är hög tid att samla ihop ett inlägg med vardagsmat – recept och en hel del smarta tips.

Vardagsmat recept - Nudlar med broccoli och jordnötsdressing

Vardagsmat recept - Ajvarlax med 3 ingredienser

Smartare vardagsmat

Vad menar jag då med smartare vardagsmat? Jo men jag tänker att det finns en hel del sätt att slippa stressen, den bortsprungna inspirationen och att få tiden att räcka till.

 • Veckomeny. Mitt första tips är att planera och göra en matsedel för veckan. Vi har som rutin att varje söndagsmiddag så får alla i familjen komma med förslag på vad vi kan äta i veckan. Barnen brukar ofta säga samma varje vecka men då kan man styra de lite till vad som finns hemma och t ex säga: “men om vi ska göra soppa, vilken typ av soppa vill di ha?” eller “vi har lax hemma, vad kan vi göra med den?”. Utifrån brainstormingen skapar vi en veckomeny. I och med detta slipper vi stå där och inte veta vad vi ska göra och inspirationen är som bortblåst.
 • 2-in-1-rätter. Det här är ett bra sätt att minska ner antal moment vid matlagningen. Om ni t ex äter pasta med köttfärssås dag 1 så kan ni göra extra köttfärssås och dag 2 kryddar ni upp den och lägger i bönor så kan ni äta chili con carne med ris. Eller så äter ni korvstroganoff med ris dag 1 och gör fried rice dag 2.

Vardagsmat recept - Vegetarisk plåtmat med curryyoghurt

 • Preppa på söndagar. Jag kokar ett gäng ägg som jag har i kylen under veckan och kan ta som mellis eller frukost. Jag brukar också göra en omgång hummus som man kan ha på mackan, till bowlen eller doppa morotsstavar i. Vi jobbar hemma så vi äter dessutom lunch hemma varje dag så då brukar vi också förbereda en del burkar med exempelvis grönsaker (morotsslantar, bönor, gurka), någon kolhydrat (kokt bovete, quinoa eller havreris) och utifrån dessa har vi en bra bas till sallader och bowls som vi gärna äter till lunch.
 • Veckohandla och beställ gärna maten på nätet. Det tar mer tid att handla flera gånger i veckan och bestämma maten då. Vi brukar ofta lägga en matbeställning under helgen med leverans på måndagen. Då kan vi lägga till beroende på vad vi bestämmer för veckomeny och kan fylla på frukt och grönsaker så allt är färskt inför nya veckan.
 • Låt alla hjälpa till. Mina barn är inte så stora att de gör så mycket nytta i själva matlagningen men jag inkluderar de gärna i att duka och t ex förbereda grönsaker. Det sparar tid och är dessutom roligt.

Vegfärssås med pasta

Recept på vardagsmat

Och nu tänkte jag att v ska gå över till recepten. För man kan ju aldrig få nog av bra tips på vardagsmiddagar. Jag har blandat fisk, kyckling, kött och vegetariskt. En del är även mjölkfritt då det har blivit en del sånt på bloggen på senaste tiden i och med Milas mjölkallergi. Alla recept är glutenfria om du bara byter ut eventuell pasta till glutenfri pasta. Hoppas du ska hitta några nya favoriter bland dessa recept på vardagsmat!

 

 1. Krämig kycklingpasta med tomat och citron (mjölkfritt)
 2. Lax röd curry
 3. Linssås med örter (vegansk)
 4. Kycklingssoppa med rotfrukter
 5. Vegetarisk plåtmat med curryyoghurt
 6. Fläskcurry med morot och jordnötter (mjölkfri)
 7. Vegetarisk färssås med thaismaker och risnudlar (vegansk)
 8. Fiskcurry med kokosmjölk (mjölkfritt)
 9. Tomatsoppa med stekta champinjoner (vegansk)
 10. Kycklinggryta med kokosmjölk (mjölkfritt)
 11. Vegfärssås med pasta (vegansk)
 12. Ajvarlax med 3 ingredienser
 13. Nudlar med broccoli och jordnötsdressing
 14. Dragonkyckling med ris
 15. Kikärtscurry med grönsaksris (vegansk)
 16. Morotssoppa med linser (vegetariskt)
 17. Sweetchililax med kokt potatis (mjölkfritt)
 18. Currygryta med broccoli och champinjoner (vegansk)
 19. Snabb kyckling garam masala (mjölkfritt)
 20. Böngryta med curry och ris (vegetarisk)

Snabb kyckling garam masala

Vardagsmat recept - Fläskcurry med morot och jordnötter

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b