Jag har ännu inte hittat någon pizzeria i närheten som serverar glutenfri pizza så nu blir det till att göra egen pizza här hemma när jag undviker gluten. Även denna gång tog jag hjälp av Nytt Bröd. Och det är ju såklart mycket godare och man kan göra den precis som man vill. Denna gång fick det bli en vegetarisk variant utan tomatsås med juliga toppings. Jag toppade min med grönkål, cheddar, fänkål, rödlök och lite knapriga mandlar. Glöm inte att toppa med flingsalt! Sen gjorde jag även en rödkålssallad som fick ersätta den klassiska pizzasalladen 🙂
Glutenfri grönkålspizza med fänkål och mandlar (4 port)
Ingredienser
10 g jäst
400 g kallt vatten
50 g rismjöl
20 g majsmjöl
90 g bovetemjöl
60 g maizena
0,5 tsk salt
15 g fiberhusk
Topping:
Créme fraiche
Mozzarella
Riven cheddar
Fänkål
Grönkål
Rödlök
2 dl mandlar
Rödkålssallad:
800 g rödkål
2 tsk salt
1 vitlöksklyfta
0,5 dl vitvinsvinäger
1 msk senap (gärna grovkornig)
1 msk dijonsenap
2 msk olivolja
2 äpplen
Gör såhär
Salladen: Strimla kålen fint. Knåda in salt och riven vitlök i kålen tillsammans med vinäger. Låt vila 10 min innan du knådar in senap och olivolja. Blanda sedan ner grovrivna äpplen.
Degen: Vispa ut jästen i vattnet. Tillsätt rismjöl, majsmjöl, bovetemjöl, maizena, salt och fiberhusk. Arbeta ihop till en slät deg och låt sedan vila i en plasttäckt bunke i 2 timmar. Under tiden kan du förbereda toppingen. Skär bort stammen på grönkålen och strimla bladen grovt. Tunnstrimla lök och fänkål. Skala och strimla löken. Skiva mozarellan. Grovhacka mandlarna.
Sätt ugnen på 250 grader. Dela sedan degen i 4 delar och kavla ut till varsin pizza.
Bred ett tunt lager créme fraichen på degen och strö över cheddar, mozzarella, fänkål, lök och grönkål. Grädda i mitten av ugnen 8–10 min. Strö över mandlarna och flingsalt.
Ett matigt inlägg med allt du behöver veta för att börja med glutenfri kost. Här har jag samlat mina tips och recept för ett glutenfritt liv.