Ibland när man lagar mat bli man sådär extra nöjd för man har knåpat ihop en måltid utifrån en rad olika inspirationsrecept och så blir det sådär otroligt gott. Detta var en sån rätt! Jag har letat efter ett bra recept på vegetariska julköttbullar och jag hittade ett spännande recept hos Gröna Skafferiet och de blev verkligen supergoda! Du kan knappt känna att det faktiskt inte är kött du äter. Helt klart en given rätt på det gröna julbordet. Här serverade jag de med en couscoussallad med granatäpple och en krämig saffransdressing.
Gröna julköttbullar med couscoussallad och saffransdressing (4 port)
Ingredienser
1,5 dl solroskärnor
1,5 dl riven ost
1,5 dl ströbröd
0,75 dl finhackad gul lök
3 ägg
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 krm kryddpeppar
2 grönsaksbuljongtärningar
Couscoussallad:
3 dl couscous
2 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 dl hasselnötter
10 cm purjolök
1 granatäpple
100 g fetaost
Saffransdressing:
3 dl turkyoghurt
1 vitlöksklyfta
0,5 g saffran
1 tsk chiliflakes
Gör såhär
Couscoussallad: Tillaga couscous enligt förpackningen. Lufta med en gaffel och ringla över olivolja och vitvinsvinäger. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Strimla purjolöken fint. Dela granatäpplet och pilla ut kärnorna (lättast i en bunke fylld med vatten). Grovhacka hasselnötterna. Dela fetaosten i mindre bitar. Blanda purjolöken, granatäpple, fetaost, hasselnötter och couscousen.
Saffransdressing: Blanda yoghurt med pressad vitlök och saffran. Smaka av med salt, svartpeppar och chiliflakes.
Köttbullar: Mixa solroskärnorna fint. Blanda samtliga ingredienser och mixa snabbt samman så löken finfördelas ytterligare. Rulla bollar. Koka upp buljongen, lägg i köttbullarna och låt dem koka i ca 3-5 minuter. När de flyter upp är de klara. Låt rinna av en stund och stek dem sedan i olja tills de har fått fin färg.