Välkommen måndag och en ny vecka! 
Som många av er vet skriver jag alltid om ett nytt vegetariskt recept på måndagar. Detta gör jag eftersom jag tycker att fler borde försöka äta vegetarisk mat i större utsträckning, det är både billigare (oftast) och mycket bättre för miljön. Kött är en stor miljöbov och i den mån man kan är det bra att byta ut detta mot andra proteinrika näringskällor. Men jag har svårt att tänka mig att välja bort kött helt och därför försöker jag i alla fall köpa ekologiskt kött i den mån jag kan.
 
Jag gillar vegetarisk mat för att det är fräscht, man blir lagom mätt och framför allt så gör den vegetariska matlagningen att jag provar fler nya grönsaker och rotfrukter. Jag lär mig dessutom nya sätt att kombinera dessa med varandra och med andra smaker. För att inspirera er ytterligare att prova vegetariska recept vill jag även rekommendera den vegetariska veckomatsedeln.
 
Gremolata har jag gjort några gånger senaste månaderna och det är sååå gott! Det passar till mycket och skänker mycket smak till rätten. Här kombinerar jag den med en kikärtssallad och grillade grönsaker. Smaklig måltid!
 
Kikärtssallad med gremolatagrillade grönsaker

Kikärtssallad med gremolatagrillade grönsaker (4 port)

Ingredienser
1,5 dl persilja
3 vitlöksklyftor
Saft och zest från 0,5 citron
5 msk olivolja
3 tomater
0,5 aubergine
1 liten zucchini
1 rödlök
250 g kokta kikärtor
1 pkt fetaost
Gör såhär
Sätt på ugnen på 225 grader. Blanda pressad vitlök, grovhackad persilja, zest och saft från citron och olivolja. Krydda med salt och svartpeppar.
Skär tomaterna i klyftor och strimla rödlöken grovt. Skär zucchini och aubergine i 0,5 cm tjocka skivor och lägg grönsakerna i en ugnsfast form och sväng runt med hälften av gremolatan. Rosta i mitten av ugnen tills grönsakerna fått färg 20 minuter.
Blanda de rostade grönsakerna med kikärtor och resten av gremolatan. Smaka av med salt och svartpeppar och låt gärna stå en stund innan servering. Smula över fetaost vid servering. 

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b