Jag har tänkt att börja med veckans vegetariska middag varje måndag för att inspirera med goda vegetariska recept. Hoppas ni kommer uppskatta det 🙂
Morotssoppa med ingefära (4 port)
Ingredienser
Soppan:
500 g morötter
1 gul lök
1 msk färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
6 dl vatten
4 dl mjölk
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1,5 msk citronsaft
1 dl créme fraiche
Citronkeso:
1 dl keso
1 dl créme fraiche
2 msk citronsaft
Örtsalt och citronpeppar
Vitlökssmör med basilika:
100 g smör
1 vitlöksklyfta
1,5 msk hackad basilika
1 tsk citronsaft
Gör såhär
Soppan: Smält smör i en stor kastrull. Fräs finhackad lök ett par minuter och tillsätt finriven ingefära och pressad vitlök. Riv morötterna och häll i. Fräs ett par minuter och häll på vatten, mjölk, buljongtärningar, tomatpuré, sambal oelek och citronsaft. Låt puttra tills morötterna blivit mjuka. Ta av kastruller från plattan och mixa slät med stavmixer. Tillsätt créme fraiche och smaka av med salt och peppar och eventuellt mer ingefära.
Citronkeso: Blanda keso, créme fraiche och citronsaft. Smaka av med örtsalt och citronpeppar.
Vitlökssmör med basilika: Blanda mjukt smör med vitlök, hackad basilika och citronsaft. Blanda och smaka av med salt och peppar.
Vad gott det ser ut!