Tahini är en sesampasta som man brukar använda när man gör t ex hummus. Det är i princip det enda jag har använt det till i många år men nu har jag börjat använda det alltmer i matlagning och dressingar och det är väldigt gott. Nu är jag sugen på att även göra min egen tahini men till det här receptet fick det bli en färdigköpt och den passade väldigt bra i morotssoppan tillsammans med fänkålsfrön och kummin. För att göra soppan lite mer mättande och lite tuggmotstånd toppade jag den med stekt halloumi. Gott gott!
Morotssoppa med tahini och halloumi (4 port)
Ingredienser
800 g morötter
3 stjälkar selleri
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1-1,5 tsk fänkålsfrön
1-1,5 tsk kummin
1 chili
1 l grönsaksbuljong
3 msk tahini
2 dl grädde
Tahiniyoghurt:
2 msk tahini
0,5 citron
2 dl turkisk yoghurt
1 pkt halloumi
Gör såhär
Mortla fänkålsfrön och kummin. Skala och hacka morötter, lök och vitlök. Finhacka chilin. Hetta upp olivolja och smör i en stor kastrull och fräs lök, morötter och vitlök på medelvärme ca 5 minuter. Höj sedan värmen och ha i chili, fänkålsfrön och kummin och fräs med en minut till. Häll sedan på buljongen och låt det koka ca 10-15 minuter, tills morötterna är mjuka. Mixa soppan slät med en stavmixer och ha sedan i tahini och grädde och smaka av med salt, svartpeppar och pressad citron.
Skär halloumin i tärningar och stek tills den fått fin färg.
Blanda yoghurt med tahini, skal och saft från citronen och smaka av med salt och svartpeppar.
Åh vad gott 🙂
Här kommer ett matigt samlingsinlägg med 20 recept på vardagsmat. Allt från korv, kött, vegetariskt och fisk. Enkel vardagsmat är underbart!