fbpx
Ibland när vi inte orkar laga mat brukar vi äta italiensk plockmat. Det kan variera lite vad vi har men ofta består det av bland annat mozzarella, lufttorkad skinka, bröd, pesto, (soltorkade) tomater samt pasta och/eller gnocchis. Gnocchis tycker jag verkligen är gott som ett alternativ till de vanliga kolhydraterna. Dock hade jag aldrig tidigare provat göra egna gnocchisar så nu var det dags. Och det är var faktiskt lättare än vad jag trodde och det blev riktigt gott! Jag skulle vilja ha lite mer tuggmotstånd i dem så får jobba på det till nästa gång. Jag smaksatte dem med färsk rosmarin och serverade med zucchini, purjolök och tomatsås.

 

Rosmaringnocchis med tomatsås

Rosmaringnocchis med tomatsås (4 port)

Ingredienser
500 g potatis
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 ägg
2 kvistar rosmarin
0,5 purjolök
0,5 zucchini
0,5 röd chili
Tomatsås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk citronsaft
1 msk balsamvinäger
En nypa strösocker
Gör såhär
Koka potatisen med skal.
Tomatsås: Finhacka gul lök och vitlök och hetta upp olivolja i en kastrull. Fräs löken och ha i krossade tomater efter ett par minuter. Ha i buljongtärningen, citron, socker och balsamvinäger och låt småputtra medan du gör gnocchisen. Smaka sedan av med salt och svartpeppar.
Gnocchis: Skala den kokta potatisen och pressa ner i en bunke. Ha i mjöl, ägg, salt och finhackad rosmarin och blanda till en smidig deg. Sätt på en stor kastrull med kokande vatten. Lägg degen på ett mjölat bord och dela i 4 delar. Rulla varje del till en lång sträng (ca 1,5 cm tjock) och skär ca 2 cm långa ”stubbar”. Lägg ner gnocchin i det kokande vattnet, när de flyter upp till ytan är de klara men låt alla komma upp innan du plockar ur gnocchin. Låt rinna av på tallrik och ringla över olivolja. Gör likadant med alla degbitarna (bra att dela upp det då man inte kan koka alla gnocchisar samtidigt).
Skär purjolöken och zucchinin i mindre bitar och finhacka chilin. Stek detta i en stor stekpanna och låt det få färg. Lägg sedan över blandningen i en skål. Stek sedan lite yta på gnocchisarna och ha i grönsaksblandningen. Blanda och servera!
 
Rosmaringnocchis med tomatsås

Inga svar än

  1. Kicki

    Oj så gott det ser ut 🙂 Det måste jag prova nån dag. Jag har heller aldrig gjort gnocchi.Tack för alla goda och härliga recept du delar med oss alla. Ha en mysig måndag och vecka 🙂 Kramissar

    Svara
  2. Lena

    Så gott!
    Jag älskar gnocchi och tycker det är en perfekt snabbrätt som även är hur god som helst till fest.
    men jag har aldrig gjort dem själv utan köpt färdiga, ska nog ge mig på att göra egna.

    Trevlig blogg!
    Lena från make Ahead food

    Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b