Imorgon är det julafton och OJ va jag längtar! Snart bär det iväg till jobbet som är en kortdag där lunchen ska tillbringas med min vän Maria som precis kommit hem från en termin i USA. Som jag saknat henne! Direkt efter jobbet blir det raka vägen mot Väsby där det blir julstök hos Davids familj.
 
Men traditioner är till för att hållas och därför kommer såklart veckans vegetariska recept i form av en värmande soppa i vinterrusket. Jag hittade grundreceptet hos Våra oköttsliga lustar och sen gjorde jag om det till mitt eget. Sååå gott!

 

Saffranssoppa med apelsingremolata (6 port)

Ingredienser
1 gul lök
3 morötter
1 fänkål
4 stjälkar selleri
4 potatisar
12 dl vatten
2 buljongtärningar
1 g saffran
2 dl röda linser
2 msk tomatpuré
3 dl grädde
Apelsingremolata:
0,5 citron
0,5 apelsin
3 vitlöksklyftor
1 dl hackad bladpersilja
0,5 dl olivolja
Gör såhär
Finhacka lök, morötter och fänkål. Fräs i lite olja i en kastrull. Tillsätt vatten, buljong, fint tärnad potatis, saffran, röda linser och tomatpuré och låt koka ca 10 minuter tills grönsakerna och linserna är mjuka. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar.
Gremolata: Rör samman hackad persilja, pressad vitlök, olivolja och cest och saft från citronen och apelsinen. Smaka av med salt och svartpeppar.

 

3 svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.